DIVAL, MANDULVAL, MKKAL KSZLT STEMNYEK
BEJGLI
Hozzvalk: 55 dkg liszt, 25 dkg margarin, 3 tojssrgja, 3 dkg leszt, 1,5 dl tej, 0,5 dl rum, 8 dkg cukor, s.
Sts eltti este a lisztet elmorzsljuk a margarinnal, hozzadjuk a tojs srgkat, a langyos tejben felfuttatott lesztt, a rumban feloldott cukrot s egy csipet st. Jl sszedolgozzuk s a ksz tsztt htbe tesszk.
Mktltelk: 20 dkg mk, 2 evkanl mz, 12 dkg cukor, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt hja. A cukorral elkevert darlt mkot tejjel leforrzzuk, hozzadjuk a mazsolt, a mzet, a reszelt citrom hjt. Htbe tesszk.
Ditltelk: 20 dkg di, 2 evkanl sr baracklekvr, 12 dkg cukor, 1 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 narancs reszelt hja, 3 dkg reszelt csokold, 0,5 dl rum. A cukorral elkevert darlt dit tejjel leforrzzuk, hozzadjuk a mazsolt, a lekvrt, a reszelt narancshjat, a reszelt csokoldt s a rumot. Htbe tesszk.
Msnap a tsztt ngy rszre osztjuk s lisztezett deszkn kb. 3 mm vastagra nyjtjuk. A tsztt a tltelkkel megtltjk. tojssal bekenjk s kb. 1 rig pihentetjk, utna ismt megkenjk tojssal, villval megszurkljuk s kb. 1 ra alatt megstjk.
BEJGLI II.
Hozzvalk: 1 kg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg zsr, 60 dkg cukor, 1 dkg leszt, 2 tojs, 2 dl tej, s
A lisztet elmorzsljuk a vajjal, a zsrral valamint 8 dkg cukorral. Az lesztt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, s a tszthoz vegytjk. Hozzadunk egy tojst, kshegynyi st. Az egszet jl tgyrjuk s hideg helyen nhny rn t pihentetjk. Ezt kveten 6 egyenl rszre osztjuk, s cipkba formljuk, s tglalap alakra kinyjtjuk. A sr tltelket lapos kssel egszen a tszta szlig kenjk, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tsztbl, s felsodorjuk.
Gyengn kizsrozott tepsibe rakjuk a megtlttt bejgliket, tojssal megkenve ½ rig meleg helyen tartjuk, ismt megkenjk, s ezt kveten hideg helyre tesszk addig, amg a tojs megszrad. Mrskelten meleg stben kb. 35-40 percig stjk. gy szp mrvnyos lesz.
Mktltelk: 26 dkg cukorbl, 2,5 dl vzzel szirupot fznk, amellyel leforrzzuk a mkot, majd hozzkevernk 5 dkg mazsolt, kevs reszelt citromhjat, esetleg 1-2 hmozott, reszelt almt, ettl lazbb lesz a tltelk.
Ditltelk: 22 dkg cukorbl, 2 dl vzzel szirupot fznk, amellyel leforrzzuk a darlt dit, majd hozzkevernk 5 dkg mazsolt, kevs reszelt citromhjat, s 4 dkg zsemlemorzst vagy bzacsrt.
BCSI KOCKA
Hozzvalk: 15 dkg darlt di vagy mandula, 15 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 30 dkg vaj vagy margarin,1 citrom reszelt hja, 1 kiskanl rlt fahj.
A hozzvalkat sszegyrjuk s 20 perc pihentets utn 2 egyforma tglalap alak lapra kinyjtjuk. Villval megszurkljuk, vilgosra stjk.
Krm: 30 dkg darlt di vagy mandula, 24 dkg porcukor, 6 evkanl rum, 1/2 dl tej. A krm anyagait felfzzk, majd megkenjk a tsztt. Mg melegen kockra vgjuk. Porcukorral meghintjk.
BOHM SZELET
Hozzvalk: 35 dkg liszt, 1 csomag stpor, 1 tojs, 20 dkg margarin, 1 csomag vanlis cukor, 10 dkg porcukor, 1 citrom reszelt hja s leve.
A hozzvalk felhasznlsval tsztt gyrunk. A tszta ktharmad rszt egyenletesen elnyomkodjuk egy kikent tepsiben gy, hogy pereme is legyen, s barackzzel megkenjk.
Tltelk: 3 tojssrgjbl, 5 dkg reszelt csokoldbl, 20 dkg porcukorbl, 10 dkg darlt mandulbl vagy dibl, 3 tojs fehrjjnek kemny habjbl tltelket ksztnk. A tltelket rkenjk a lekvros lapra. A maradk tsztbl rcsot ksztnk s befedjk vele a stemnyt. Tojssrgjval vastagon megkenjk s kzepesen meleg stben megstjk.
CSOKIS PITE
Hozzvalk: 20 dkg margarin, 20 dkg liszt, 2 tojssrgja, 1 evkanl vz, csipet s.
A hozzvalkat jl sszedolgozzuk, s egy rt pihentetjk. Kt lapot nyjtunk, az egyiket a tepsibe helyezzk.
Tltelk: 4 tojssrgjt habosra kevernk 20 dkg porcukorral, 3 evkanl kakaval. Hozzadunk 16 dkg darlt dit s 6 tojs kemny habjt. A tltetket a tepsibe lv tsztra helyezzk, befedjk a msik lappal. Sts utn megszrjuk kakas cukorral, vagy mg forrn csokoldt reszelnk r.
DIKOSZOR
Hozzvalk: 12 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 csomag vanlis cukor, 1 csipet s, 4 tojs, 18 dkg liszt, 2 csapott kvskanl stpor, 1 csomag vanlia pudingpor, 1evkanl citroml, 10 dkg darlt di.
A margarint, a cukorral, a vanlis cukorral s a sval habosra keverjk. Hozzadjuk egyenknt a tojsokat, s a stporral, pudingporral elkevert lisztet. Vgl beledolgozzuk a citromlevet s a darlt dit. Az elksztett masszt kikent, lisztezett formba ntjk s 40 – 50 percig stjk.
Krm: 30 dkg margarint 25 dkg porcukorral habosra keverjk. 3 tojsfehrjt 5 dkg porcukorral s 2 csomag vanlis cukorral kemny habb vernk. A tojshabot kanalaknt a vajas krmhez adjuk A krm ktharmad rszt fehren hagyjuk, s egyharmad rszbe 1 evkanl kakat kevernk.
A kislt, kihlt tsztt hrom rszre vgjuk. A legals tsztalapot megkenjk a fehr krm felvel, rtesszk a kzps rszt s megkenjk a kakas krm egy rszvel, rtesszk a legfels rszt, s az egszet bevonjuk a fehr krm maradkval Az oldalt csoki reszelkkel, a tetejt a maradk kakas krmmel dsztjk.
DIS-CSOKOLDS KEKSZ
Hozzvalk: 25 dkg liszt, kshegynyi stpor, s, 25 dkg cukor, 25 dkg darlt di, 10 dkg durvra vgott di, 2 tojs, 20 dkg margarin, 20 dkg tcsokold.
A margarint kikavarjuk a cukorral s hozzadjuk a tojsokat. A lisztet sszekavarjuk a sval, stporral, a darlt dival s a tojsos krmhez adjuk, majd jl sszegyrjuk. A csokoldt 3-4 mm-es kockkra vgjuk s gyorsan a tsztba kavarjuk. Dinyi gmbket formzunk s stpaprral blelt tepsiben megstjk.
DIS LINZER
Hozzvalk: 20 dkg liszt, 20 dkg margarin, 1 egsz tojs, egy mark cukor.
Jl sszedolgozzuk, kt cipt ksztnk s hideg helyen 0,5 rig pihentetjk. A tsztt kinyjtjuk s az egyik lapot flig megstjk, utna helyezzk r a tltelket.
Tltelk: 6 tojsbl, 18 dkg cukorbl piskta masszt ksztnk, hozzadunk 18 dkg darlt dit s 1 citrom levt. Tetejre tesszk a msik lapot, villval megszurkljuk s kzepes meleg stben megstjk. Sts utn mg melegen vanlis cukorral bven meghintjk.
DIS-RCSOS
Hozzvalk: 50 dkg liszt, 8 dkg cukor, 3 evkanl mz, 1 kvskanl szdapor, 4 tojssrgja, 25 dkg margarin.
A lisztet, a szdaport, a margarinnal sszedolgozzuk, majd hozzadjuk a mzet, a cukrot, a tojsok srgjt s jl sszegyrjuk. A tszta egy harmad rszt flre tesszk, a tbbi rszt kinyjtjuk. A kinyjtott tsztt tepsibe tesszk, s valamilyen lekvrral megkenjk.
Krm: 40 dkg darlt di, 2 csomag vanlis cukor, 20 dkg porcukor, 4 tojsfehrje. A cukrot, a tojsfehrjvel kemny habb verjk, majd finoman belekeverjk a darlt dit s a vanlis cukrot. Az gy elksztett krmet a tsztra kenjk. A maradk tsztt elsodorjuk s bercsozzuk vele a stemnyt.
Elmelegtett stben addig stjk, mg a rcsok srgulni kezdenek. Ha kihlt vanlis cukorral megszrjuk.
DIS SZELET
Hozzvalk: 4 tojs, 30 dkg porcukor, 10 dkg darlt di, 10 kanl vz, 20 dkg liszt, 1 csomag stpor.
A tojssrgjt a porcukorral, a darlt dival, a vzzel, liszttel s a stporral jl kikeverjk. Hozzadjuk a felvert tojsfehrjt. Kistjk.
Krm: 3 dl tej, 3 evkanl liszt, 10 dkg darlt di, 20 dkg porcukor, 20 dkg margarin. A tejet a liszttel srre fzzk. Hagyjuk kihlni. A margarint, a porcukorral s a darlt dival habosra keverjk. A kt krmet sszedolgozzuk. A krmet a tsztra kenjk, tetejt csokold reszelkkel megszrjuk.
DITORTA
Hozzvalk: 10 tojs, 30 dkg cukor, 15 dkg liszt, 1 csomag stpor, 15 dkg darlt di.
A tojsfehrjket kemny habb verjk, hozzadjuk a cukrot, a tojssrgjt, a lisztet, a stport s a darlt dit.
Krm: 2 tojs, 40 dkg porcukor, 2-3 evkanl rum, 3 evkanl darlt di, 40 dkg margarin.
A margarint habosra kavarjuk a porcukorral. A tojsfehrjt habosra kavarjuk s hozzadjuk a darlt dit, a tojssrgjt, s a rumot. A kt krmet sszeelegytjk.
ELEFNT KNNYE
Hozzvalk: 6 tojs, 6 kanl cukor, 2 kanl bzadara, 2 kanl liszt, 4 dkg kaka, 1 kshegynyi stport
A tojsfehrjbl kemny habot vernk. A tojssrgjt a cukorral kikeverjk, hozzadjuk a bzadart, a lisztet, stport, kakat, s a tojsok kemny habjt. Ha a tszta kislt hosszban ketthajtjuk egy nyjtfra.
Tltelk: 20 dkg darlt dit leforrzunk 5 kanl forr tejjel, s beletesznk 2 kanl cukrot 20 dkg margarint 15 dkg porcukorral habosra kevernk, s a kihlt leforrzott dival sszevegytjk. A krmmel megkenjk a tsztt, a nyjtfa helyre 2 bannt helyeznk. A stemny tetejt csoki mzzal lentjk.
FAGYLALT SZELET
Hozzvalk: 5 tojs, 20 dkg cukor, 10 kanl vz, 10 dkg darlt di, 20 dkg liszt, 1 csomag stpor.
A tojs srgkat a vzzel, cukorral elkeverjk, hozzadjuk a darlt dit, lisztet, stport, s vgl a tojsok kemny habjt. Paprral blelt nagy tepsibe ntjk, hogy vkony legyen.
Krm:2,5 dl tejbl 3 kanl liszttel sr krmet fznk,kihtjk.25 dkg margarint, 15 dkg porcukorral, 3 tojssrgjval, 2 csomag vanlis cukorral habosra kevernk s a kt krmet sszeelegytjk.
Mz: 3 tojsfehrjbl gz felett 15 dkg porcukorral habot vernk. A tetejt csokold reszelkkel meghinthetjk.
FEKETE RZSA
Hozzvalk: 60 dkg liszt, 10 dkg margarin, 30 dkg porcukor, 1 tojs, 1 csomag stpor, kevs szdapor, tej.
A hozzvalkat sszedolgozzuk annyi tejjel, hogy nyjthat tsztt kapjunk. A tsztt hat rszre osztjuk. Kt lapot kinyjtunk s kln-kln megstjk. A tbbi ngy lapot is kinyjtjuk s a tltelkkel megtltjk. Kzepes lngon arany barnra stjk s kihtjk.
Mktltelk: 20 dkg mk, 2 evkanl mz, 12 dkg cukor, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt hja. A cukorral elkevert darlt mkot tejjel leforrzzuk, hozzadjuk a mazsolt, a mzet, a reszelt citrom hjt.
Ditltelk: 20 dkg di, 2 evkanl sr baracklekvr, 12 dkg cukor, 1 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 narancs reszelt hja, 3 dkg reszelt csokold, 0,5 dl rum. A cukorral elkevert darlt dit tejjel leforrzzuk, hozzadjuk a mazsolt, a lekvrt, a reszelt narancshjat, a reszelt csokoldt s a rumot.
Krm: 2 csomag tetszs szerinti pudingpor, 8 dl tej, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor
A pudingport a tejjel felfzzk s kihtjk. A margarint a porcukorral habosra keverjk s a kt krmet sszeelegytjk. Az egyik lapot megkenjk a krm felvel, erre rtesszk a tekercseket, majd ismt krm kvetkezik s befedjk a tsztalappal. zls szerint csokoldmzzal bevonjuk.
FLDNI
Hozzvalk: 60 dkg liszt, 38 dkg margarin, 8 dkg porcukor, 1 dkg leszt, 2 dl hideg vz, 1 mokkskanl s, 1 tojs a kenshez.
A tszthoz a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megszzuk, a cukorral, az sszemorzsolt lesztvel s a vzzel sszegyrjuk. A kiss ragacsos tsztt 1 rra a htszekrnybe tesszk. Ezt kveten ngy rszre osztjuk. Az egyik tsztt kinyjtjuk gy, hogy egy peremes tepsit kiblelhessnk vele. Villval megszurkljuk s elmelegtett stbe helyezzk. Kzepesen meleg stben kb 10 percig elstjk. Ugyangy mg egy lapot flig megstnk.
Mktltelk: 25 dkg darlt mkot, 25 dkg cukrot, 1 citrom reszelt hjt s levt 1 dl tejjel sszeelegytnk s kis lngon lland kevers kzben addig melegtjk amg az egsz sszell. Ezutn belekevernk 10 dkg megmosott mazsolt.
Ditltelk: 25 dkg darlt dit, 25 dkg cukorral, 1 dl szraz borral, fl citrom reszelt hjval s levvel sszeelegytnk s felfznk, majd 10 dkg megmosott mazsolt adunk hozz.
Almatltelk: 60 dkg almt durvra reszelnk s gyorsan sszedolgozunk , 15 dkg cukorral, 3 dkg zsemlemorzsval, 1 citrom reszelt hjval. Csak a tszta kzvetlen tltse eltt ksztjk, hogy ne engedjen levet.
Egy stpaprral blelt tepsibe belehelyeznk egy kinyjtott tsztalapot. A ditltelket vizes kssel rsimtjuk. Egy elsttt tsztalapot rfektetnk. Erre kerl a mktltelk, amit a msik elsttt tsztval befednk. Rhelyezzk az almatltelket s az utols kinyjtott tsztalappal befedjk. A tszta tetejt a felvert tojssal megkenjk. Elmelegtett stben 30-35 percig stjk. Flidben a tetejt aluflival letakarhatjuk, nehogy meggjen. A tepsiben hagyjuk kihlni, msnap szeleteljk.
|