DIÓVAL, MANDULÁVAL, MÁKKAL KÉSZÜLT SÜTEMÉNYEK
BEJGLI
Hozzávalók: 55 dkg liszt, 25 dkg margarin, 3 tojássárgája, 3 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 0,5 dl rum, 8 dkg cukor, só.
Sütés előtti este a lisztet elmorzsáljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tojás sárgákat, a langyos tejben felfuttatott élesztőt, a rumban feloldott cukrot és egy csipet sót. Jól összedolgozzuk és a kész tésztát hűtőbe tesszük.
Máktöltelék: 20 dkg mák, 2 evőkanál méz, 12 dkg cukor, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja. A cukorral elkevert darált mákot tejjel leforrázzuk, hozzáadjuk a mazsolát, a mézet, a reszelt citrom héját. Hűtőbe tesszük.
Diótöltelék: 20 dkg dió, 2 evőkanál sűrű baracklekvár, 12 dkg cukor, 1 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 narancs reszelt héja, 3 dkg reszelt csokoládé, 0,5 dl rum. A cukorral elkevert darált diót tejjel leforrázzuk, hozzáadjuk a mazsolát, a lekvárt, a reszelt narancshéjat, a reszelt csokoládét és a rumot. Hűtőbe tesszük.
Másnap a tésztát négy részre osztjuk és lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. A tésztát a töltelékkel megtöltjük. tojással bekenjük és kb. 1 óráig pihentetjük, utána ismét megkenjük tojással, villával megszurkáljuk és kb. 1 óra alatt megsütjük.
BEJGLI II.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg zsír, 60 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 2 tojás, 2 dl tej, só
A lisztet elmorzsáljuk a vajjal, a zsírral valamint 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük. Hozzáadunk egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól átgyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Ezt követően 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, és téglalap alakúra kinyújtjuk. A sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk.
Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve ½ óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezt követően hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Így szép márványos lesz.
Máktöltelék: 26 dkg cukorból, 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg mazsolát, kevés reszelt citromhéjat, esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék.
Diótöltelék: 22 dkg cukorból, 2 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a darált diót, majd hozzákeverünk 5 dkg mazsolát, kevés reszelt citromhéjat, és 4 dkg zsemlemorzsát vagy búzacsírát.
BÉCSI KOCKA
Hozzávalók: 15 dkg darált dió vagy mandula, 15 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 30 dkg vaj vagy margarin,1 citrom reszelt héja, 1 kiskanál őrölt fahéj.
A hozzávalókat összegyúrjuk és 20 perc pihentetés után 2 egyforma téglalap alakú lapra kinyújtjuk. Villával megszurkáljuk, világosra sütjük.
Krém: 30 dkg darált dió vagy mandula, 24 dkg porcukor, 6 evőkanál rum, 1/2 dl tej. A krém anyagait felfőzzük, majd megkenjük a tésztát. Még melegen kockára vágjuk. Porcukorral meghintjük.
BOHÉM SZELET
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 tojás, 20 dkg margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja és leve.
A hozzávalók felhasználásával tésztát gyúrunk. A tészta kétharmad részét egyenletesen elnyomkodjuk egy kikent tepsiben úgy, hogy pereme is legyen, és barackízzel megkenjük.
Töltelék: 3 tojássárgájából, 5 dkg reszelt csokoládéból, 20 dkg porcukorból, 10 dkg darált mandulából vagy dióból, 3 tojás fehérjéjének kemény habjából tölteléket készítünk. A tölteléket rákenjük a lekváros lapra. A maradék tésztából rácsot készítünk és befedjük vele a süteményt. Tojássárgájával vastagon megkenjük és közepesen meleg sütőben megsütjük.
CSOKIS PITE
Hozzávalók: 20 dkg margarin, 20 dkg liszt, 2 tojássárgája, 1 evőkanál víz, csipet só.
A hozzávalókat jól összedolgozzuk, és egy órát pihentetjük. Két lapot nyújtunk, az egyiket a tepsibe helyezzük.
Töltelék: 4 tojássárgáját habosra keverünk 20 dkg porcukorral, 3 evőkanál kakaóval. Hozzáadunk 16 dkg darált diót és 6 tojás kemény habját. A töltetéket a tepsibe lévő tésztára helyezzük, befedjük a másik lappal. Sütés után megszórjuk kakaós cukorral, vagy még forrón csokoládét reszelünk rá.
DIÓKOSZORÚ
Hozzávalók: 12 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 4 tojás, 18 dkg liszt, 2 csapott kávéskanál sütőpor, 1 csomag vanília pudingpor, 1evőkanál citromlé, 10 dkg darált dió.
A margarint, a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat, és a sütőporral, pudingporral elkevert lisztet. Végül beledolgozzuk a citromlevet és a darált diót. Az elkészített masszát kikent, lisztezett formába öntjük és 40 – 50 percig sütjük.
Krém: 30 dkg margarint 25 dkg porcukorral habosra keverjük. 3 tojásfehérjét 5 dkg porcukorral és 2 csomag vaníliás cukorral kemény habbá verünk. A tojáshabot kanalaként a vajas krémhez adjuk A krém kétharmad részét fehéren hagyjuk, és egyharmad részébe 1 evőkanál kakaót keverünk.
A kisült, kihűlt tésztát három részre vágjuk. A legalsó tésztalapot megkenjük a fehér krém felével, rátesszük a középső részt és megkenjük a kakaós krém egy részével, rátesszük a legfelső részt, és az egészet bevonjuk a fehér krém maradékával Az oldalát csoki reszelékkel, a tetejét a maradék kakaós krémmel díszítjük.
DIÓS-CSOKOLÁDÉS KEKSZ
Hozzávalók: 25 dkg liszt, késhegynyi sütőpor, só, 25 dkg cukor, 25 dkg darált dió, 10 dkg durvára vágott dió, 2 tojás, 20 dkg margarin, 20 dkg étcsokoládé.
A margarint kikavarjuk a cukorral és hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet összekavarjuk a sóval, sütőporral, a darált dióval és a tojásos krémhez adjuk, majd jól összegyúrjuk. A csokoládét 3-4 mm-es kockákra vágjuk és gyorsan a tésztába kavarjuk. Diónyi gömböket formázunk és sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük.
DIÓS LINZER
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg margarin, 1 egész tojás, egy marék cukor.
Jól összedolgozzuk, két cipót készítünk és hideg helyen 0,5 óráig pihentetjük. A tésztát kinyújtjuk és az egyik lapot félig megsütjük, utána helyezzük rá a tölteléket.
Töltelék: 6 tojásból, 18 dkg cukorból piskóta masszát készítünk, hozzáadunk 18 dkg darált diót és 1 citrom levét. Tetejére tesszük a másik lapot, villával megszurkáljuk és közepes meleg sütőben megsütjük. Sütés után még melegen vaníliás cukorral bőven meghintjük.
DIÓS-RÁCSOS
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 8 dkg cukor, 3 evőkanál méz, 1 kávéskanál szódapor, 4 tojássárgája, 25 dkg margarin.
A lisztet, a szódaport, a margarinnal összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a mézet, a cukrot, a tojások sárgáját és jól összegyúrjuk. A tészta egy harmad részét félre tesszük, a többi részét kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát tepsibe tesszük, és valamilyen lekvárral megkenjük.
Krém: 40 dkg darált dió, 2 csomag vaníliás cukor, 20 dkg porcukor, 4 tojásfehérje. A cukrot, a tojásfehérjével kemény habbá verjük, majd finoman belekeverjük a darált diót és a vaníliás cukrot. Az így elkészített krémet a tésztára kenjük. A maradék tésztát elsodorjuk és berácsozzuk vele a süteményt.
Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a rácsok sárgulni kezdenek. Ha kihűlt vaníliás cukorral megszórjuk.
DIÓS SZELET
Hozzávalók: 4 tojás, 30 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, 10 kanál víz, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor.
A tojássárgáját a porcukorral, a darált dióval, a vízzel, liszttel és a sütőporral jól kikeverjük. Hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét. Kisütjük.
Krém: 3 dl tej, 3 evőkanál liszt, 10 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 20 dkg margarin. A tejet a liszttel sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni. A margarint, a porcukorral és a darált dióval habosra keverjük. A két krémet összedolgozzuk. A krémet a tésztára kenjük, tetejét csokoládé reszelékkel megszórjuk.
DIÓTORTA
Hozzávalók: 10 tojás, 30 dkg cukor, 15 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg darált dió.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, a lisztet, a sütőport és a darált diót.
Krém: 2 tojás, 40 dkg porcukor, 2-3 evőkanál rum, 3 evőkanál darált dió, 40 dkg margarin.
A margarint habosra kavarjuk a porcukorral. A tojásfehérjét habosra kavarjuk és hozzáadjuk a darált diót, a tojássárgáját, és a rumot. A két krémet összeelegyítjük.
ELEFÁNT KÖNNYE
Hozzávalók: 6 tojás, 6 kanál cukor, 2 kanál búzadara, 2 kanál liszt, 4 dkg kakaó, 1 késhegynyi sütőport
A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgáját a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a búzadarát, a lisztet, sütőport, kakaót, és a tojások kemény habját. Ha a tészta kisült hosszában kettéhajtjuk egy nyújtófára.
Töltelék: 20 dkg darált diót leforrázunk 5 kanál forró tejjel, és beleteszünk 2 kanál cukrot 20 dkg margarint 15 dkg porcukorral habosra keverünk, és a kihűlt leforrázott dióval összevegyítjük. A krémmel megkenjük a tésztát, a nyújtófa helyére 2 banánt helyezünk. A sütemény tetejét csoki mázzal leöntjük.
FAGYLALT SZELET
Hozzávalók: 5 tojás, 20 dkg cukor, 10 kanál víz, 10 dkg darált dió, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor.
A tojás sárgákat a vízzel, cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a darált diót, lisztet, sütőport, és végül a tojások kemény habját. Papírral bélelt nagy tepsibe öntjük, hogy vékony legyen.
Krém:2,5 dl tejből 3 kanál liszttel sűrű krémet fözünk,kihütjük.25 dkg margarint, 15 dkg porcukorral, 3 tojássárgájával, 2 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk és a két krémet összeelegyítjük.
Máz: 3 tojásfehérjéből gőz felett 15 dkg porcukorral habot verünk. A tetejét csokoládé reszelékkel meghinthetjük.
FEKETE RÓZSA
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 10 dkg margarin, 30 dkg porcukor, 1 tojás, 1 csomag sütőpor, kevés szódapor, tej.
A hozzávalókat összedolgozzuk annyi tejjel, hogy nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát hat részre osztjuk. Két lapot kinyújtunk és külön-külön megsütjük. A többi négy lapot is kinyújtjuk és a töltelékkel megtöltjük. Közepes lángon arany barnára sütjük és kihűtjük.
Máktöltelék: 20 dkg mák, 2 evőkanál méz, 12 dkg cukor, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja. A cukorral elkevert darált mákot tejjel leforrázzuk, hozzáadjuk a mazsolát, a mézet, a reszelt citrom héját.
Diótöltelék: 20 dkg dió, 2 evőkanál sűrű baracklekvár, 12 dkg cukor, 1 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 narancs reszelt héja, 3 dkg reszelt csokoládé, 0,5 dl rum. A cukorral elkevert darált diót tejjel leforrázzuk, hozzáadjuk a mazsolát, a lekvárt, a reszelt narancshéjat, a reszelt csokoládét és a rumot.
Krém: 2 csomag tetszés szerinti pudingpor, 8 dl tej, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor
A pudingport a tejjel felfőzzük és kihűtjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük és a két krémet összeelegyítjük. Az egyik lapot megkenjük a krém felével, erre rátesszük a tekercseket, majd ismét krém következik és befedjük a tésztalappal. Ízlés szerint csokoládémázzal bevonjuk.
FLÓDNI
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 38 dkg margarin, 8 dkg porcukor, 1 dkg élesztő, 2 dl hideg víz, 1 mokkáskanál só, 1 tojás a kenéshez.
A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, a cukorral, az összemorzsolt élesztővel és a vízzel összegyúrjuk. A kissé ragacsos tésztát 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezt követően négy részre osztjuk. Az egyik tésztát kinyújtjuk úgy, hogy egy peremes tepsit kibélelhessünk vele. Villával megszurkáljuk és előmelegített sütőbe helyezzük. Közepesen meleg sütőben kb 10 percig elősütjük. Ugyanígy még egy lapot félig megsütünk.
Máktöltelék: 25 dkg darált mákot, 25 dkg cukrot, 1 citrom reszelt héját és levét 1 dl tejjel összeelegyítünk és kis lángon állandó keverés közben addig melegítjük amíg az egész összeáll. Ezután belekeverünk 10 dkg megmosott mazsolát.
Diótöltelék: 25 dkg darált diót, 25 dkg cukorral, 1 dl száraz borral, fél citrom reszelt héjával és levével összeelegyítünk és felfőzünk, majd 10 dkg megmosott mazsolát adunk hozzá.
Almatöltelék: 60 dkg almát durvára reszelünk és gyorsan összedolgozunk , 15 dkg cukorral, 3 dkg zsemlemorzsával, 1 citrom reszelt héjával. Csak a tészta közvetlen töltése előtt készítjük, hogy ne engedjen levet.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe belehelyezünk egy kinyújtott tésztalapot. A diótölteléket vizes késsel rásimítjuk. Egy elősütött tésztalapot ráfektetünk. Erre kerül a máktöltelék, amit a másik elősütött tésztával befedünk. Ráhelyezzük az almatölteléket és az utolsó kinyújtott tésztalappal befedjük. A tészta tetejét a felvert tojással megkenjük. Előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. Félidőben a tetejét alufóliával letakarhatjuk, nehogy megégjen. A tepsiben hagyjuk kihűlni, másnap szeleteljük.
|