KELT TÉSZTÁK
KELT TÉSZTA
Hozzávalók: 1 kg liszt, 3 dl tej, 1 dl zsiradék, 4-5 tojás, 5 dkg élesztő, só
Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben 15 perc alatt megfuttatjuk. A tésztát összeállítás után 30-40 percig pihentetjük.
ARANYGALUSKA
1 dl tejhez hozzáadunk 5 dkg cukrot és felfuttatunk benne 1 dkg élesztőt. Ha megkelt hozzáadjuk 40 dkg liszthez. Beleteszünk 1 tojást, ízesítjük pici sóval, cukorral. Jól kidolgozzuk, közben hozzáadunk kevés olvasztott zsírt. Langyos helyen letakarva 1-2 órát kelesztjük. Lisztezett deszkán kb. 1 cm vékonyra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kizsírozott tepsibe rakosgatjuk az olvasztott zsírban megforgatott fánkocskákat. Minden sort meghintünk 10 dkg darált dió és 10 dkg porcukor keverékével. Langyos helyen még egy kicsit kelesztjük, majd lassú tűzön szép pirosra sütjük. Vaníliás öntetet, tejsodót vagy borsodót kínálhatunk hozzá.
Tejsodó: 4 tojássárgáját elkeverünk 4 kanál porcukorral, majd lassan állandó keverés mellett hozzáadunk 5 dl forró tejet. Lassú tűzre tesszük és állandó keverés mellett besűrítjük. Mielőtt forrni kezd, levesszük, tovább kevergetve kihűtjük.
Borsodó: 4 tojássárgáját kikeverünk 4 kanál porcukorral. 5 dl fehérbort felforralunk szegfűszeggel, fahéjjal, vaníliával és állandó kevergetés mellett rászűrjük a tojásra. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett besűrítjük.
DARÁZSFÉSZEK
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 5 tojássárgája, 15 dkg margarin, tej
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a tojások sárgájával. Langyos tejjel rétestésztának kidolgozzuk. Két cipót formálunk. A cipókat félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és olvasztott margarinnal megkenjük, majd rátesszük a tölteléket.
Töltelék: 15 dkg porcukrot, 20 dkg darált diót, 2 csomag vaníliás cukrot, 1 citrom reszelt héját, egy késhegynyi fahéjat összedolgozunk. Mindkét töltetékkel megkent tésztát feltekerjük, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Kikent tepsibe helyezzük és közepesen meleg sütőben félig megsütjük. Ezután 2 dl tejjel leöntjük és készre sütjük.
|