KELT TSZTK
KELT TSZTA
Hozzvalk: 1 kg liszt, 3 dl tej, 1 dl zsiradk, 4-5 tojs, 5 dkg leszt, s
Az lesztt kevs langyos, cukros tejben 15 perc alatt megfuttatjuk. A tsztt sszellts utn 30-40 percig pihentetjk.
ARANYGALUSKA
1 dl tejhez hozzadunk 5 dkg cukrot s felfuttatunk benne 1 dkg lesztt. Ha megkelt hozzadjuk 40 dkg liszthez. Beletesznk 1 tojst, zestjk pici sval, cukorral. Jl kidolgozzuk, kzben hozzadunk kevs olvasztott zsrt. Langyos helyen letakarva 1-2 rt kelesztjk. Lisztezett deszkn kb. 1 cm vkonyra kinyjtjuk, pogcsaszaggatval kiszaggatjuk. Kizsrozott tepsibe rakosgatjuk az olvasztott zsrban megforgatott fnkocskkat. Minden sort meghintnk 10 dkg darlt di s 10 dkg porcukor keverkvel. Langyos helyen mg egy kicsit kelesztjk, majd lass tzn szp pirosra stjk. Vanlis ntetet, tejsodt vagy borsodt knlhatunk hozz.
Tejsod: 4 tojssrgjt elkevernk 4 kanl porcukorral, majd lassan lland kevers mellett hozzadunk 5 dl forr tejet. Lass tzre tesszk s lland kevers mellett besrtjk. Mieltt forrni kezd, levesszk, tovbb kevergetve kihtjk.
Borsod: 4 tojssrgjt kikevernk 4 kanl porcukorral. 5 dl fehrbort felforralunk szegfszeggel, fahjjal, vanlival s lland kevergets mellett rszrjk a tojsra. Lass tzn, lland kevergets mellett besrtjk.
DARZSFSZEK
Hozzvalk: 50 dkg liszt, 1 csomag stpor, 5 tojssrgja, 15 dkg margarin, tej
A lisztet elkeverjk a stporral s a tojsok srgjval. Langyos tejjel rtestsztnak kidolgozzuk. Kt cipt formlunk. A cipkat flujjnyi vastagra kinyjtjuk, s olvasztott margarinnal megkenjk, majd rtesszk a tltelket.
Tltelk: 15 dkg porcukrot, 20 dkg darlt dit, 2 csomag vanlis cukrot, 1 citrom reszelt hjt, egy kshegynyi fahjat sszedolgozunk. Mindkt tltetkkel megkent tsztt feltekerjk, s ujjnyi vastag szeletekre vgjuk. Kikent tepsibe helyezzk s kzepesen meleg stben flig megstjk. Ezutn 2 dl tejjel lentjk s kszre stjk.
|