GYMLCCSEL KSZLT STEMNYEK 2.
MGLYARAKS
Hozzvalk: 8-10 db egynapos kifli, 3-4 tojs, 5 dl tej, 20 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 5 dkg darlt di, a tojshabhoz 2-3 evkanl baracklekvr, 50 dkg alma, 1 citrom reszelt hja, 2 evkanl rum.
A kifliket vkony karikkra vgjuk. A tejben elkeverjk a tojsok srgjt, 4 evkanl cukrot, reszelt citromhjat, a rumot. Rntjk a felszeletelt kiflikre s 15-20 percig ztatjuk. Egy tzll tlat zsrral kikennk. A megztatott kifliket elkeverjk a mazsolval, a durvra trt dival, s a kikent tlba simtjuk. Az almt meggyaluljuk s fahjas cukorral elkeverve a tsztra helyezzk. Kzpforr stben kb. 40 percig stjk. A tojsfehrjt kemny habb verjk 2-3 evkanl cukorral s hozzadott baracklekvrral jl elkeverve, a mr megslt almra kenjk. Mrskelten meleg stben szp rzsasznre stjk.
MGLYARAKS 2.
Hozzvalk: 5 alma, 3 dkg vaj, 8 dkg cukor, 2 tojs, 1 citrom reszelt hja, 1 dl vz.
Az almkat meghmozzuk, a maghzat eltvoltjuk, s a gymlcst felkockzzuk. Rntnk 1 dl vizet, s fed alatt puhra proljuk. Amikor az alma megproldott, belekeverjk a vajat, egy evkanlnyi cukrot, a tojsok srgjt s a citrom reszelt hjt. Egy tzll tlat kivajazunk, belehalmozzuk az alms ppet. A tojsfehrjket porcukorral kemny habb verjk, s az alma tetejre kenjk. Minl szablytalanabbra formzzuk a tojshabot, annl ltvnyosabb lesz a mglyaraks teteje. A tlat elmelegtett stbe stjk. Az alma mell szezonban rakhatunk ribizlit, magozott meggyet vagy brmilyen savanyks gymlcst, amely jl trsthat az almhoz.
MEGGYES HABOS LEPNY
Hozzvalk: 5 tojs, 10 evkanl + 1 bgre cukor, 10 evkanl olvasztott zsr, 10 evkanl tej, 1 evkanl ecet, 1 csomag stpor, liszt, 1 evkanl kakapor, 1 kg meggy.
A tojsok srgjt, a cukrot, a tejet, az ecetet s a stport sszedolgozzuk annyi liszttel, hogy gyenge galuskatsztt kapjunk. A massza felt kizsrozott, kilisztezett tepsibe ntjk, a msik felbe belekeverjk a kakaport s gy ntjk a tszta tetejre. Rszrjuk a kimagozott meggyet s csaknem kszre stjk. Kzben a tojsok fehrjt egy bgre cukorral gz fltt kemnyre verjk, s a tszta tetejre simtjuk, s rvid idre a stbe visszatoljuk.
MEGGYES PISKTA
Hozzvalk: 6 tojs,12 kanl forr vz, 30 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 1/2 csomag stpor, meggy kb. 1 kg
A tojssrgjt a forr vzzel habosra keverjk, hozzadjuk a porcukrot, lisztet, stport, valamint a tojsok kemny habjt. A tsztt addig stjk, mg nem ragad a teteje, ekkor a kimagozott meggyet rrakjuk, s kszre stjk.
Krm: 1 csomag pudingporbl(tetszs szerinti z)a recept szerint krmet fznk, kihtjk.25 dkg margarint,25 dkg porcukorral habosra keverjk s a kt krmet sszeelegytjk.
Mz: 10 dkg margarint,4 evkanl kakaval sszeolvasztjuk s a krm tetejre simtjuk.
MEGGYES PITE
Hozzvalk: 5 tojs, 10 kanl cukor, 10 kanl olvasztott zsiradk, 10 kanl tej, 1 kanl ecet, 1 csomag stpor, annyi liszt, hogy gyenge galuska tszta legyen., meggy.
A hozzvalkat jl sszedolgozzuk. Felt jl kizsrozott tepsibe ntjk. A msik felbe egy evkanl kakat kevernk s rntjk a srga tsztra. Rszrjuk a magozott meggyet s lass tzn megstjk.
A tojsok fehrjt gz felett kemny habb verjk 1 bgre cukorral s a meleg tszta tetejre kenjk. Visszatesszk a stbe szradni.
NARANCSOS PISKTATEKERCS
6 tojsbl kakas, vagy sma pisktt stnk.
Krm: 1 csomag vanlis pudingport simra kevernk 4 narancs tszrt levvel( 2,5 dl), ezt kveten srre fzzk s hagyjuk kihlni. 25 dkg margarint habosra kevernk 20 dkg porcukorral, 2 narancs reszelt hjval, 2 tojssrgjval, s hozzkeverjk a kihlt pudingkrmet kanalanknt. A pisktt meglocsoljuk narancs aromval s egyenletesen elkenjk rajta a krmet. Megszrjuk 1 meghmozott s apr kockra vgott naranccsal, majd szorosan felgngyljk, alufliba csomagolva 2-3 rra hidegre tesszk. Tlals eltt felforrstunk 5 dkg baracklekvrt, s megkenjk vele a tekercs oldalt s tetejt. Megszrjuk pirtott mandulaforgccsal vagy kekszmorzsval.
OLASZ GYMLCSLEPNY
Nem kell gyrni, csak a tepsibe rtegelni a hozzvalkat!
Hozzvalk: 10 dkg margarin - 2 rszre osztva
sszekevernk 40 dkg lisztet, 1 csomag stporral, 20 dkg cukorral, 1 csomag vanlis cukorral – kt rszre osztjuk.
½ kg tr, 1,5 – 2 kg meggy vagy ms gymlcs, 0,5 liter tej, + 4 tojssrgja.
A fele margarinnal a tepsit alaposan kikenjk. Erre rsimtjuk a lisztes keverk felt, s erre rmorzsoljuk a trt. Erre rakjuk a meggyet vagy brmilyen gymlcst. Kvetkezik a lisztes keverk msik fele. Rntjk a tojssrgkkal sszekevert 0,5 liter tejet. A tetejre daraboljuk a maradk margarint. Ezt kveten legalbb fl rig llni hagyjuk. A pihentets utn elmelegtett stben 25 - 30 percig stjk. Kicsit hlni hagyjuk s kockkra vgjuk
SZIBARACK TORTA
Hozzvalk: 2 tojs, 10 dkg cukor, 7 dkg liszt, 5 dkg olvasztott langyos margarin.
A tojsfehrjt kemny habb verjk s egyenknt hozzkeverjk a tojsok srgjt, a cukrot, a lisztet s a langyos margarint. Kikent nagy tortaformban, forr stben aranysrgra stjk s a formban hagyjuk kihlni.
Krm: 1 csomag citromz pudingport, 4 dl tejjel, 10 dkg cukorral srre fzzk s hozzadunk 1 citrom reszelt hjt s levt, hagyjuk kihlni. 10 dkg margarint 25 dkg ttrt trt kikevernk s hozzadjuk a kihlt krmhez s 30 dkg kis kockra vgott szibarackot. Az gy sszelltott krmet a formban lv tsztra simtjuk.
Tetejre: 20 dkg szibarackot cikkekre vgunk s citrom lvel megntzzk, hogy ne barnuljon meg. Ezutn a torta tetejre helyezzk a cikkekre vgott szibarackot s nhny rra behtjk. Vagy zselatinnal bevonjuk s gy helyezzk htbe.
SZIBARACK SZELET
Hozzvalk: 5 tojs, 25 dkg porcukor, 1 dl olaj, 1 dl vz, 25 dkg liszt, 1 csomag stpor, 3 evkanl kaka
A tojssrgjt a porcukorral, az olajjal, a vzzel habosra kavarjuk. Hozzadjuk a stporral elkevert 25 dkg lisztet s a kakaport. Ezt kveten a felvert tojsfehrjvel lazn sszekeverjk. Megstjk.
Krm: 1 csomag vanlia z pudingport, 4 dl tejjel, 10 dkg cukorral srre fzzk s hozzadunk 1 citrom reszelt hjt s levt, hagyjuk kihlni. 10 dkg margarint 25 dkg ttrt trt kikevernk s hozzadjuk a kihlt krmhez s 30 dkg kis kockra vgott szibarackot. Az gy sszelltott krmet a tsztra simtjuk.
Mz: 30 dkg porcukrot, 6 tojsfehrjvel gz felett kemnyre vernk. A pisktra rkenjk a krmet, bevonjuk a mzzal, mindezt reszelt csokoldval is dszthetjk.
SLT TSZTS ALMA
Hozzvalk: 1 kg alma, 25 dkg gyufatszta vagy crnametlt, rumaroma, 2 dl tejszn, 2 tojs, 5 dkg porcukor, 10 dkg di, mlnalekvr, 1 citrom, vaj vagy margarin.
A tsztt lobog, rumaromval zestett vzben megfzzk, leszrjk, sszekeverjk a lekvrral s kivajazott tzll tlba tertjk. A tojsokat s a tejsznt elkeverjk a cukorral, s a tsztra ntjk. Az almkat meghmozzuk, kivesszk a maghzat, felszeleteljk, kevs citromlvel meglocsoljuk s a tsztakeverket bebortjuk vele. Rszrjuk a durvra trt vagy vgott dit, megntzzk mlnalekvrral, rreszeljk a citrom hjt s kzepes lngon megstjk.
SZLS SLT METLT
Hozzvalk: 10 dkg vkony metlt, 1-2 nagy szem szlfrt, 2 tojs, 1 pohr tejfl, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 5 dkg mazsola, 2 vanlis cukor, csipet s.
A tsztt enyhn ss vzben kifzzk, mg melegen elkeverjk a vaj egy rszvel. A tejflt simra keverjk a tojssal, cukorral, egy csipet sval. A mazsolt beztatjuk, a szlt leszemezzk, megmossuk. Egy kerek tortaformt kikennk a flretett vajjal, megszrjuk zsemlemorzsval. A tsztt sszekeverjk a tejfls ntettel, a szlvel s a mazsolval. Belentjk az elksztett stformba. Addig stjk, mg a teteje elsznezdik. Mg forrn kibortjuk a formbl, szlszemekkel dsztve tlaljuk.
|