MÉZES SÜTEMÉNYEK
MÉZES
Hozzávalók: 45 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 1 tojás, 3 evőkanál tej, 2 evőkanál méz, 3 dkg zsiradék, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 csomag vaníliás cukor.
A hozzávalók felhasználásával jól nyújtható, puha tésztát készítünk. ½ órát pihentetjük és 3 lapot sütünk belőle.
Töltelék: ¾ liter tejet, 6 evőkanál búzadarával felfőzünk. 25 dkg margarint, 25 dkg porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk, hozzáadunk 1 dl rumot és a kihűlt tejes krémet vegyítjük.
Máz: 1 tortabevonót felolvasztunk 2 evőkanál étolajat hozzáadunk és a tésztára öntjük. Másnap szeleteljük.
MÉZES-DIÓS PISKÓTA
Hozzávalók: 9 tojás, 45 dkg porcukor, 45 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 3 evőkanál meleg méz, 1,5 dl meleg víz, 1 kávéskanál fahéj, tetejére darabolt dió.
A tojássárgáját a porcukorral jól kikeverjük és hozzáadjuk a mézet, a meleg vizet, a fahéjat és a lisztben elkevert sütőport. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és összeelegyítjük a jól kikavart tésztával. Mély, kikent, lisztezett tepsiben sütjük.
MÉZES TEKERCS
Hozzávalók: 6 tojás, 15 dkg méz, 8 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 2 dkg kakaó.
A tojássárgáját a mézzel habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, sütőport, kakaót, valamint a tojások kemény habját. Közepes tűznél kisütjük és feltekerjük.
Krém: 10 dkg vajat,1 csomag vaníliás cukorral, 10 dkg porcukorral habosra keverünk, hozzáadunk 10 dkg darált diót, 1 evőkanál rumot, 2 evőkanál tejszint vagy tejet.
MÉZES POGÁCSA
Hozzávalók: 50 dkg cukor, 3 dl víz, 20 dkg zsír, 4 evőkanál méz, 5 tojás, 3 dl tej, másfél kg liszt, 3 dkg salalkáli, szegfűszeg, fahéj.
25 dkg cukrot megpirítunk és hozzáadunk 3 dl vizet. 25 dkg porcukrot 20 dkg zsírral, 4 evőkanál mézzel és 5 tojássárgájával habosra keverjük. Az elkészített masszához hozzáadunk másfél kg lisztet, 3 dkg salalkálit, 3 dl tejet, szegfűszeget, fahéjat és összegyúrjuk. Az elkészített tésztát hűtőbe tesszük és másnap kisütjük.
Hab: 8 tojásfehérjét 80 dkg porcukorral 1 evőkanál 10 %-os ecettel gőz felett felverjük és a kisült pogácsákat egyenként beleforgatjuk.
MŰZLI SZELET
Hozzávalók: 1 alma, 2 evőkanál citromlé, 20 dkg gyümölcsös müzli, 10 dkg méz, 12 dkg lágy vaj vagy margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 1 narancs reszelt héja, 2 tojás, 10 dkg liszt, 2 csapott teáskanál sütőpor
Az almát meghámozzuk, félbevágjuk és a magházat kivágjuk. Az egyik felét lereszeljük, és elkeverjük a citromlevével, majd a müzlivel és a mézzel. A lágy vajat habosra kavarjuk és hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a reszelt narancshéjat. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat és jól kikeverjük. A lisztben elvegyítjük a sütőport és két adagban a masszához szitáljuk. Végül belekeverjük a müzlis keveréket és hozzáadjuk a maradék felkockázott almát is.
Egy tepsiben alufóliából egy 40 x 10 cm-es részt képezünk és ebbe a kivajazott részbe szedjük a masszát, amit elegyengetünk. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt 3-as fokozaton megsütjük. Ha kihűlt, éles késsel 3-4 cm-es szeletekre vágjuk. Mindegyik alját vékonyan megkenjük baracklekvárral. Tortabevonót felolvasztunk és bevonjuk vele a szeleteket.
MÉZES KRÉMES
Hozzávalók: 70 dkg liszt, 35 dkg cukor, 8 dkg margarin, 2 tojás, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál kakaó, 1 teáskanál szódabikarbóna, kevés tej.
A hozzávalók felhasználásával tésztát gyúrunk és 4 cipót formálunk belőle. Fél óráig pihentetjük, majd kisütjük.
Krém: 20 dkg vaníliás porcukrot 20 dkg margarinnal habosra keverünk. 1 liter tejet, 2 tojássárgájával és 2 csomag vaníliás pudinggal felfőzünk. Ha a főzött krém kihűlt a kikevert margarinnal jól összedolgozzuk és megtöltjük a lapokat.
Máz.: 20 dkg porcukrot, 3 evőkanál kakaóval, 3 evőkanál forró vízzel felfőzünk, majd 10 dkg margarint hozzákavarunk.
|