DIÓVAL, MANDULÁVAL, MÁKKAL 2.
HUNGÁRIA SZELET
Hozzávalók: 5 tojás, 30 dkg porcukor, 10 evőkanál víz, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg darált dió.
5 tojássárgáját 30 dkg porcukorral és 5 evőkanál vízzel kikeverünk. Hozzáadunk újabb 5 evőkanál vizet és habosra keverjük, majd 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, és a tojások keményre vert habja kerül hozzá. A masszát kétfelé osztjuk, az egyik felébe 10 dkg darált diót keverünk. A diós masszát a tepsi aljára öntjük, a piskótát a tetejére és lassú tűznél sütjük.
Krém: 2,5 dl tejet felfőzünk 3 evőkanál liszttel. 10 dkg margarint habosra keverünk 20 dkg porcukorral, 2 evőkanál rummal és 5 dkg darált dióval. A két krémet összeelegyítjük és a kihűlt tészta tetejére kenjük. Tetejét csokoládémázzal bevonjuk.
JETTY TORTA
Hozzávalók: 20 dkg porcukor, 15 dkg margarin, 2 tojás, 1/2 csomag sütőpor, 30 dkg liszt.
A porcukrot habosra keverjük a margarinnal, hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet és a sütőport. Papírral bélelt tepsibe simítjuk, és aranysárgára sütjük. Ha kihűlt 1/3 részéből hosszú téglalapot vágunk, a többi részét összemorzsoljuk.
Krém: 20 dkg porcukrot habosra keverünk 20 dkg margarinnal. Hozzáadunk 20 dkg diót (előzőleg nylon tasakban nyújtófával összetörjük), 20 dkg mazsolát, 4 evőkanál rumot, 4 evőkanál darabos dzsemet, 5 dkg kakaót, és az összemorzsált tésztát. A tésztát gyümölcsízzel megkenjük, rátesszük a krémet és csokoládémázzal bevonjuk.
KARAMELL KOCKA
Hozzávalók: 70 dkg cukor, 6 dl tej, másfél kávéskanál szódapor, 14 dkg margarin és annyi liszt, hogy könnyen nyújtható legyen. (kb. 65-70 dkg)
A cukrot megpirítjuk és felöntjük a felforralt tejjel, jól elkeverjük. A masszát kétfelé választjuk. Az egyik felébe 14 dkg margarint, másfél kávéskanál szódaport és annyi lisztet adagolunk, hogy könnyen nyújtható legyen. 3 lapot sütünk belőle.
Krém: a massza másik felébe 20 dkg diót, 1 csomag vaníliás cukorral kikevert 20 dkg margarint teszünk, és a 5 tojás felvert habját.
Máz: 5 tojássárgáját 20 dkg porcukorral kikeverünk és a tészta tetejére kenjük, majd durvára tört dióval meghintjük.
LONDONI SZELET
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 4 tojássárgája, 3 evőkanál porcukor.
A margarint a liszttel összedolgozzuk, hozzáadjuk a tojás sárgákat és a porcukrot. Kinyújtjuk és kikent tepsibe tesszük. Baracklekvárral megkenjük, a tetejére habos krémet simítunk és forró sütőben megsütjük.
Habos krém: 4 tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzáadunk 20 dkg porcukrot,12 dkg darált diót,1 citrom levét és reszelt héját.
MACSKASZEM
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 15 dkg margarin, 2 evőkanál porcukor, 4 tojássárgája
A hozzávalók felhasználásával összegyúrjuk a tésztát és kb 1/2 óráig kelesztjük, 3 lapot nyújtunk belőle.
Töltelék: 4 tojásfehérjéből kemény habot készítünk 20 dkg porcukor felhasználásával. Hozzáadunk 20 dkg darált diót és 1 csomag vaníliás cukrot. A tésztalap két oldalára meggyet helyezünk, a tésztalapot oldalt felhajtjuk, úgy hogy a közepére a dióstöltelék elhelyezhetővé váljon. Sütés után porcukorral megszórjuk.
MAMUT SZELET
Hozzávalók: 4 tojás, 25 dkg cukor, 4 evőkanál víz, 15 dkg liszt, 10 dkg darált dió, ½ csomag sütőpor.
A tojások sárgáját kikavarjuk a cukorral és a vízzel. A lisztet összevegyítjük a sütőporral és a darált dióval, majd a kikavart tojáshoz adjuk. A tojások fehérjét felverjük és a tésztához adjuk. Lisztezett, zsírozott tepsiben sütjük.
Krém: 2 dl tejben megfőzünk 4 evőkanál búzadarát. 25 dkg vajat kikavarunk 20 dkg porcukorral, 10 dkg darált dióval és 1 csomag vaníliás cukorral. A krémet összekavarjuk a kihűlt főzött krémmel, adhatunk hozzá rumot, vagy aromát. A krémet a tésztára kenjük.
Máz: 10 vajat felolvasztunk, 10 dkg étcsokoládéval és a tésztát bevonjuk vele.
MÁKOS GUBA
Hozzávalók: 8 darab másnapos kifli, 1 liter tej, vaníliás cukor, 10 – 10 dkg darált mák és porcukor összekeverve, 10 – 10 dkg darált dió és porcukor összekeverve, tálaláshoz reszelt citromhéj, vaníliás cukor.
A kifliket karikákra vágjuk, leöntjük vaníliás cukorral ízesített forró tejjel. Ha kissé megszívta magát, szűrőkanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük és kivajazott tepsibe rakjuk. Rétegenként az egyik felét cukros mákkal, a másik felét cukros dióval megszórjuk. Forró sütőben 10 – 15 perc alatt átsütjük. Reszelt citromhéjjal és egy kis vaníliás cukorral még finomabbá tesszük tálaláskor.
ŐZGERINC
Hozzávalók: 10 dkg margarin, 14 dkg porcukor, 10 dkg tortabevonó (ét), 5 tojás, 14 dkg dió vagy mandula, 8 dkg zsemlemorzsa, baracklekvár, vágott dió vagy mandula.
A margarint a porcukorral habosra keverjük. A tojássárgákat egymás után hozzáadjuk, amíg a massza fehér nem lesz. Utána hozzáadjuk az ét tortabevonót. A tojás fehérjét kemény habbá verjük. A darált diót, zsemlemorzsát és fehérhabot a masszához adjuk. Ezután a tésztát egy kivajazott, zsemlemorzsával kiszórt formába öntjük és lassan megsütjük. Ha kész a formából kivéve baracklekvárral vékonyan megkenjük.
A csokoládé bevonathoz a 10 dkg margarint és a 12 dkg ét tortabevonót vízgőz felett állandó keverés mellett felolvasztjuk. A süteményt bevonjuk vele, és vágott dióval díszítjük.
PALERMÓ SZELET
Hozzávalók: 6 tojássárgája, 6 evőkanál cukor, 17 dkg margarin, 35 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, kevés tej, 1 citrom reszelt héja és leve, 15 dkg darált dió.
A tojássárgáját a cukorral és a margarinnal kikeverjük. Hozzáadunk 35 dkg lisztet, sütőport, kb. 1 pohár tejet, és a citrom héját. Jól kidolgozzuk és zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük. Tejfölbe mártott kanállal eligazítjuk. Ráterítünk 15 dkg darált diót. 6 tojásfehérjéből 30 dkg porcukorral kemény habot készítünk és a dió tetejére simítjuk. Közepesen meleg sütőben kb. 10 perc alatt kész.
POZSONYI KOCKA
Hozzávalók: 20 dkg kockatészta, 20 dkg darált mák, 2 dl tej, 10 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 5 dkg mazsola, 3 evőkanál méz, 2-3 evőkanál sárgabaracklekvár, fél citrom reszelt héja, csipetnyi só a töltelékhez és 1 teáskanál só a tésztához.
A tésztát a szokásos módon, bő sós vízben kifőzöm, majd leöblítem, lecsöpögtetem, és az olvasztott vajra szedem. Jól összekeverem.
Amíg a tészta fő, a töltelékhez a tejet felforralom, beleszórom a porcukrot meg a mákot, majd állandó keverés közben 2 percig forralom. Ezután hozzáadom a megmosott, szárától letisztított mazsolát, citromhéjat, mézet. Csipetnyi sóval ízesítem. A tűzről lehúzva jól összekeverem. Egy szögletes tűzálló tálba vagy tepsibe terítem a főtt tészta egyharmadát, és rákenem a mákos töltelék felét, majd kevés vízzel kenhetőre hígított sárgabaracklekvárt kenek rá. Erre ráterítem a következő réteg tésztát, amelyet ugyancsak befedek a mákos krémmel. Újabb réteg baracklekvár után elosztom rajta a harmadik tésztaréteget. Kevés porcukorral megszórom, és az előmelegített, forró sütőben piros kérget sütök a tetejére. Kockákra vágva kínálom.
RÉSZEG IZIDOR
Hozzávalók: 4 tojás, 15 dkg porcukor, 15 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál kakaó, 15 dkg liszt.
A tojás sárgákat a porcukorral, a margarinnal, kakaóval jól kikeverjük. Hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport és a tojások felvert habját.
Töltelék: 25 dkg darált diót, 15 dkg porcukorral, 1 dl rummal, kevés tejjel összedolgozzuk és a kihűlt tészta tetejére kenjük.
Bevonat: 4 egész tojást, 6 evőkanál porcukorral, 1 evőkanál kakaóval gőz felett sűrűre főzünk. Ha kihűlt 25 dkg margarint adunk hozzá. A bevonatot a tölteték tetejére rákenjük és csokoládét reszelünk rá.
RUMBA SZELET
1.tészta: 7 tojássárgáját 15 dkg porcukorral kikeverünk. 20 kg lisztet, 1/2 csomag sütőport hozzáadunk és 2 lapot sütünk belőle.
2.tészta: 7 tojásfehérjét kemény habbá verünk és hozzáadunk 1 csésze porcukrot, 1 csésze durvára tört diót megpirítva, 1 csésze reszelt csokoládét, 1 csomag mazsolát, 1/2 csésze zselés cukrot darabolva, 2 evőkanál baracklekvárt és egy 1/2 csomag sütőport. Sütőlemezen lassú tűznél sütjük. (ne szárítsuk ki)
Krém: 20 dkg darált diót egy kis tejjel leforrázunk. 20 dkg margarint kikeverünk 15 dkg porcukorral és hozzáadjuk a leforrázott diót.
Összeállítás: Sárga lapra felkenjük a krém felét, erre borítjuk a tarka lapot, majd újra krém és a tetejére a sárga lap. Tetejét porcukorral megszórjuk. Ha egy napot áll megpuhul a sárga lap és könnyen szeletelhető.
RUMOS – DIÓS
Hozzávalók: 25 dkg ráma margarin, 60 dkg liszt, 2 tojássárgája, 1 doboz tejföl, 20 dkg porcukor, 1 csomag sütőpor.
A hozzávalókat összedolgozzuk és 3 lapot sütünk belőle.
Töltelék: 15 dkg cukorból, 3 evőkanál kakaóból, 2 dl vízből szirupot főzünk. Belekeverünk 10 dkg margarint, pici rumot és összetörve az egyik tésztát, 2 csomag rumban megáztatott mazsolát, egy jó marék kimagozott meggybefőttet, 20 dkg darált diót. A tésztalapokat lekvárral megkenjük, közé tesszük a tölteléket, tetejét csoki mázzal bevonjuk, vagy főzött tojáshab 4 tojásfehérjéből 15 dkg cukorral.
ZSERBÓSZELET
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 30 dkg margarin, 10 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 tojássárgája, 1/2 dl rum, 1 mokkáskanál só.
Az élesztőt a langyos tejen összemorzsoljuk, befedjük és langyos helyen felfuttatjuk. A lisztet, a margarint, a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a cukrot, a rumot és a sót összegyúrjuk. Fél órai pihentetés után három darabba vágjuk.
Töltelék: 40 dkg darált diót, 40 dkg sárgabaracklekvárt, 20 dkg cukrot összeelegyítünk. Az
első cipót kinyújtjuk és egy kikent tepsibe fektetjük, erre rákenjük a töltelék felét, majd ráborítjuk a második lapot. Bekenjük a töltelék másik részével és befedjük a harmadik lappal. A tészta tetejét felvert tojással megkenjük és villával megszurkáljuk. 1 órán át pihentetjük. Ezután ismét bekenjük felvert tojással, és közepes hőfokú sütőben kb. 45 percig sütjük. A tetejét csokoládémázzal bevonjuk.
|