DIVAL, MANDULVAL, MKKAL 2.
HUNGRIA SZELET
Hozzvalk: 5 tojs, 30 dkg porcukor, 10 evkanl vz, 20 dkg liszt, 1 csomag stpor, 10 dkg darlt di.
5 tojssrgjt 30 dkg porcukorral s 5 evkanl vzzel kikevernk. Hozzadunk jabb 5 evkanl vizet s habosra keverjk, majd 20 dkg liszt, 1 csomag stpor, s a tojsok kemnyre vert habja kerl hozz. A masszt ktfel osztjuk, az egyik felbe 10 dkg darlt dit kevernk. A dis masszt a tepsi aljra ntjk, a pisktt a tetejre s lass tznl stjk.
Krm: 2,5 dl tejet felfznk 3 evkanl liszttel. 10 dkg margarint habosra kevernk 20 dkg porcukorral, 2 evkanl rummal s 5 dkg darlt dival. A kt krmet sszeelegytjk s a kihlt tszta tetejre kenjk. Tetejt csokoldmzzal bevonjuk.
JETTY TORTA
Hozzvalk: 20 dkg porcukor, 15 dkg margarin, 2 tojs, 1/2 csomag stpor, 30 dkg liszt.
A porcukrot habosra keverjk a margarinnal, hozzadjuk a tojsokat, a lisztet s a stport. Paprral blelt tepsibe simtjuk, s aranysrgra stjk. Ha kihlt 1/3 rszbl hossz tglalapot vgunk, a tbbi rszt sszemorzsoljuk.
Krm: 20 dkg porcukrot habosra kevernk 20 dkg margarinnal. Hozzadunk 20 dkg dit (elzleg nylon tasakban nyjtfval sszetrjk), 20 dkg mazsolt, 4 evkanl rumot, 4 evkanl darabos dzsemet, 5 dkg kakat, s az sszemorzslt tsztt. A tsztt gymlcszzel megkenjk, rtesszk a krmet s csokoldmzzal bevonjuk.
KARAMELL KOCKA
Hozzvalk: 70 dkg cukor, 6 dl tej, msfl kvskanl szdapor, 14 dkg margarin s annyi liszt, hogy knnyen nyjthat legyen. (kb. 65-70 dkg)
A cukrot megpirtjuk s felntjk a felforralt tejjel, jl elkeverjk. A masszt ktfel vlasztjuk. Az egyik felbe 14 dkg margarint, msfl kvskanl szdaport s annyi lisztet adagolunk, hogy knnyen nyjthat legyen. 3 lapot stnk belle.
Krm: a massza msik felbe 20 dkg dit, 1 csomag vanlis cukorral kikevert 20 dkg margarint tesznk, s a 5 tojs felvert habjt.
Mz: 5 tojssrgjt 20 dkg porcukorral kikevernk s a tszta tetejre kenjk, majd durvra trt dival meghintjk.
LONDONI SZELET
Hozzvalk: 40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 4 tojssrgja, 3 evkanl porcukor.
A margarint a liszttel sszedolgozzuk, hozzadjuk a tojs srgkat s a porcukrot. Kinyjtjuk s kikent tepsibe tesszk. Baracklekvrral megkenjk, a tetejre habos krmet simtunk s forr stben megstjk.
Habos krm: 4 tojsfehrjbl kemny habot vernk, hozzadunk 20 dkg porcukrot,12 dkg darlt dit,1 citrom levt s reszelt hjt.
MACSKASZEM
Hozzvalk: 30 dkg liszt, 3 dkg leszt, 15 dkg margarin, 2 evkanl porcukor, 4 tojssrgja
A hozzvalk felhasznlsval sszegyrjuk a tsztt s kb 1/2 rig kelesztjk, 3 lapot nyjtunk belle.
Tltelk: 4 tojsfehrjbl kemny habot ksztnk 20 dkg porcukor felhasznlsval. Hozzadunk 20 dkg darlt dit s 1 csomag vanlis cukrot. A tsztalap kt oldalra meggyet helyeznk, a tsztalapot oldalt felhajtjuk, gy hogy a kzepre a distltelk elhelyezhetv vljon. Sts utn porcukorral megszrjuk.
MAMUT SZELET
Hozzvalk: 4 tojs, 25 dkg cukor, 4 evkanl vz, 15 dkg liszt, 10 dkg darlt di, ½ csomag stpor.
A tojsok srgjt kikavarjuk a cukorral s a vzzel. A lisztet sszevegytjk a stporral s a darlt dival, majd a kikavart tojshoz adjuk. A tojsok fehrjt felverjk s a tszthoz adjuk. Lisztezett, zsrozott tepsiben stjk.
Krm: 2 dl tejben megfznk 4 evkanl bzadart. 25 dkg vajat kikavarunk 20 dkg porcukorral, 10 dkg darlt dival s 1 csomag vanlis cukorral. A krmet sszekavarjuk a kihlt fztt krmmel, adhatunk hozz rumot, vagy aromt. A krmet a tsztra kenjk.
Mz: 10 vajat felolvasztunk, 10 dkg tcsokoldval s a tsztt bevonjuk vele.
MKOS GUBA
Hozzvalk: 8 darab msnapos kifli, 1 liter tej, vanlis cukor, 10 – 10 dkg darlt mk s porcukor sszekeverve, 10 – 10 dkg darlt di s porcukor sszekeverve, tlalshoz reszelt citromhj, vanlis cukor.
A kifliket karikkra vgjuk, lentjk vanlis cukorral zestett forr tejjel. Ha kiss megszvta magt, szrkanllal kiemeljk, lecspgtetjk s kivajazott tepsibe rakjuk. Rtegenknt az egyik felt cukros mkkal, a msik felt cukros dival megszrjuk. Forr stben 10 – 15 perc alatt tstjk. Reszelt citromhjjal s egy kis vanlis cukorral mg finomabb tesszk tlalskor.
ZGERINC
Hozzvalk: 10 dkg margarin, 14 dkg porcukor, 10 dkg tortabevon (t), 5 tojs, 14 dkg di vagy mandula, 8 dkg zsemlemorzsa, baracklekvr, vgott di vagy mandula.
A margarint a porcukorral habosra keverjk. A tojssrgkat egyms utn hozzadjuk, amg a massza fehr nem lesz. Utna hozzadjuk az t tortabevont. A tojs fehrjt kemny habb verjk. A darlt dit, zsemlemorzst s fehrhabot a masszhoz adjuk. Ezutn a tsztt egy kivajazott, zsemlemorzsval kiszrt formba ntjk s lassan megstjk. Ha ksz a formbl kivve baracklekvrral vkonyan megkenjk.
A csokold bevonathoz a 10 dkg margarint s a 12 dkg t tortabevont vzgz felett lland kevers mellett felolvasztjuk. A stemnyt bevonjuk vele, s vgott dival dsztjk.
PALERM SZELET
Hozzvalk: 6 tojssrgja, 6 evkanl cukor, 17 dkg margarin, 35 dkg liszt, 1 csomag stpor, kevs tej, 1 citrom reszelt hja s leve, 15 dkg darlt di.
A tojssrgjt a cukorral s a margarinnal kikeverjk. Hozzadunk 35 dkg lisztet, stport, kb. 1 pohr tejet, s a citrom hjt. Jl kidolgozzuk s zsrozott, lisztezett tepsibe tesszk. Tejflbe mrtott kanllal eligaztjuk. Rtertnk 15 dkg darlt dit. 6 tojsfehrjbl 30 dkg porcukorral kemny habot ksztnk s a di tetejre simtjuk. Kzepesen meleg stben kb. 10 perc alatt ksz.
POZSONYI KOCKA
Hozzvalk: 20 dkg kockatszta, 20 dkg darlt mk, 2 dl tej, 10 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 5 dkg mazsola, 3 evkanl mz, 2-3 evkanl srgabaracklekvr, fl citrom reszelt hja, csipetnyi s a tltelkhez s 1 teskanl s a tszthoz.
A tsztt a szoksos mdon, b ss vzben kifzm, majd lebltem, lecspgtetem, s az olvasztott vajra szedem. Jl sszekeverem.
Amg a tszta f, a tltelkhez a tejet felforralom, beleszrom a porcukrot meg a mkot, majd lland kevers kzben 2 percig forralom. Ezutn hozzadom a megmosott, szrtl letiszttott mazsolt, citromhjat, mzet. Csipetnyi sval zestem. A tzrl lehzva jl sszekeverem. Egy szgletes tzll tlba vagy tepsibe tertem a ftt tszta egyharmadt, s rkenem a mkos tltelk felt, majd kevs vzzel kenhetre hgtott srgabaracklekvrt kenek r. Erre rtertem a kvetkez rteg tsztt, amelyet ugyancsak befedek a mkos krmmel. jabb rteg baracklekvr utn elosztom rajta a harmadik tsztarteget. Kevs porcukorral megszrom, s az elmelegtett, forr stben piros krget stk a tetejre. Kockkra vgva knlom.
RSZEG IZIDOR
Hozzvalk: 4 tojs, 15 dkg porcukor, 15 dkg margarin, 1 csomag stpor, 2 evkanl kaka, 15 dkg liszt.
A tojs srgkat a porcukorral, a margarinnal, kakaval jl kikeverjk. Hozzadjuk a liszttel elkevert stport s a tojsok felvert habjt.
Tltelk: 25 dkg darlt dit, 15 dkg porcukorral, 1 dl rummal, kevs tejjel sszedolgozzuk s a kihlt tszta tetejre kenjk.
Bevonat: 4 egsz tojst, 6 evkanl porcukorral, 1 evkanl kakaval gz felett srre fznk. Ha kihlt 25 dkg margarint adunk hozz. A bevonatot a tltetk tetejre rkenjk s csokoldt reszelnk r.
RUMBA SZELET
1.tszta: 7 tojssrgjt 15 dkg porcukorral kikevernk. 20 kg lisztet, 1/2 csomag stport hozzadunk s 2 lapot stnk belle.
2.tszta: 7 tojsfehrjt kemny habb vernk s hozzadunk 1 cssze porcukrot, 1 cssze durvra trt dit megpirtva, 1 cssze reszelt csokoldt, 1 csomag mazsolt, 1/2 cssze zsels cukrot darabolva, 2 evkanl baracklekvrt s egy 1/2 csomag stport. Stlemezen lass tznl stjk. (ne szrtsuk ki)
Krm: 20 dkg darlt dit egy kis tejjel leforrzunk. 20 dkg margarint kikevernk 15 dkg porcukorral s hozzadjuk a leforrzott dit.
sszellts: Srga lapra felkenjk a krm felt, erre bortjuk a tarka lapot, majd jra krm s a tetejre a srga lap. Tetejt porcukorral megszrjuk. Ha egy napot ll megpuhul a srga lap s knnyen szeletelhet.
RUMOS – DIS
Hozzvalk: 25 dkg rma margarin, 60 dkg liszt, 2 tojssrgja, 1 doboz tejfl, 20 dkg porcukor, 1 csomag stpor.
A hozzvalkat sszedolgozzuk s 3 lapot stnk belle.
Tltelk: 15 dkg cukorbl, 3 evkanl kakabl, 2 dl vzbl szirupot fznk. Belekevernk 10 dkg margarint, pici rumot s sszetrve az egyik tsztt, 2 csomag rumban megztatott mazsolt, egy j mark kimagozott meggybefttet, 20 dkg darlt dit. A tsztalapokat lekvrral megkenjk, kz tesszk a tltelket, tetejt csoki mzzal bevonjuk, vagy fztt tojshab 4 tojsfehrjbl 15 dkg cukorral.
ZSERBSZELET
Hozzvalk: 60 dkg liszt, 30 dkg margarin, 10 dkg cukor, 2 dkg leszt, 1 dl tej, 2 tojssrgja, 1/2 dl rum, 1 mokkskanl s.
Az lesztt a langyos tejen sszemorzsoljuk, befedjk s langyos helyen felfuttatjuk. A lisztet, a margarint, a felfuttatott lesztt, a tojssrgkat, a cukrot, a rumot s a st sszegyrjuk. Fl rai pihentets utn hrom darabba vgjuk.
Tltelk: 40 dkg darlt dit, 40 dkg srgabaracklekvrt, 20 dkg cukrot sszeelegytnk. Az
els cipt kinyjtjuk s egy kikent tepsibe fektetjk, erre rkenjk a tltelk felt, majd rbortjuk a msodik lapot. Bekenjk a tltelk msik rszvel s befedjk a harmadik lappal. A tszta tetejt felvert tojssal megkenjk s villval megszurkljuk. 1 rn t pihentetjk. Ezutn ismt bekenjk felvert tojssal, s kzepes hfok stben kb. 45 percig stjk. A tetejt csokoldmzzal bevonjuk.
|