LINZEREK
FAHÉJAS LINZER
Hozzávalók: 10 dkg cukor, 15 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg liszt, 1 gramm fahéj, 2 gramm szegfűszeg, csipet só, késhegynyi szódabikarbóna, 1 tojás, 0,5 dl tejföl, fél citrom, rumaroma.
A hozzávalókat összegyúrjuk, 30 percig pihentetjük. Kinyújtjuk, kiszaggatjuk, megsütjük.
DIÁKCSEMEGE
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 20 dkg margarin, 2 tojássárgája, 1 evőkanál nescafé.
A lisztet a margarinnal eldolgozzuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojás sárgákat és a szűrőn áttört nescafét. Fóliába csomagolva egy órára hűtőbe tesszük. A tésztát 5 mm vastagra kinyújtjuk és kb. 60-70 darab tallért szúrunk ki belőle. A tallérokat sütőpapírral fedett sütőlemezre helyezzük. Tetejüket megkenjük 10 dkg felmelegített sárgabarackízzel. A megkent tallérokra helyezünk mogyorót kettévágva, diót négyfelé vágva, és talléronként 4 szem mazsolát. Előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük.
LINZER KARIKA
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 20 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 22 dkg margarin, 1 citrom leve és reszelt héja.
A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát, kinyújtjuk, kiszaggatjuk, megsütjük világosra. Baracklekvárral megkenjük, a tetejét porcukorral meghintjük.
Diótöltelék: 20 dkg darált diót leforrázunk 1,5 dl tejjel melyet 20 dkg porcukorral ízesítettünk. Ha meghűlt 10 dkg margarinnal és 1 dl rummal vagy kevés rumaromával habosra keverjük. Baracklekvár helyett ezzel a töltelékkel is megtölthetjük a linzert. Ha a linzerkarikákat megtöltöttük, tetejüket porcukorral megszórjuk és egy-egy fél diót ültetünk a karika közepébe.
|