EGYÉB SÜTEMÉNYEK
HÁJAS TÉSZTA
Hozzávalók: 70 dkg liszt, 40 dkg tisztított háj, 2 evőkanál tejföl, 1 egész tojás, 1 dl fehérbor vagy 1 evőkanál ecet, 1 csapott kávéskanál só, 1 csapott kávékanál cukor, szódavíz vagy víz.
A hájat 10 dkg liszttel eldolgozzuk, és hidegre tesszük. A megmaradt lisztet a többi előírt anyaggal rétestésztává gyúrjuk, jól kidolgozzuk, és 15 percig pihentetjük. Ezt követően a tésztát kinyújtjuk és a lisztes hájat egyszerre a tésztára kenjük. Az egészet felcsavarjuk, nyújtófával előbb kissé ellapítjuk, téglalap alakura kinyújtjuk, és négyszeresre összehajtjuk, mint a hajtogatott vajas tésztát.
HÓLABDA
Hozzávalók: 8 tojás,40 dkg cukor,8 kanál forró viz,25 dkg liszt, 2 kanál kakaó, 1 csomag sütőpor.
A tojássárgáját a cukorral és a forró vízzel kikavarjuk, hozzáadjuk a lisztet, sütőport, kakaót valamint a tojások kemény habját.
Krém: 5 kanál lisztet, 5 dl tejjel sűrűre főzünk. 20 dkg margarint, 20 dkg porcukorral habosra keverünk 1-2 csomag vaníliás cukorral 4 kanál rummal. A két krémet összeelegyítjük. A tésztát kerek szaggatóval kiszaggatjuk, kettévágjuk és a krémmel megtöltjük. Az oldalát is bevonjuk krémmel. Az így elkészített labdákat kókuszreszelékbe forgatjuk, a tetejét csokoládémázzal bevonjuk, vagy csoki reszelékbe forgatjuk.
INTELLIGENS KRÉMES
Hozzávalók: 8 tojás, 15 dkg margarin, 3 csomag vaníliás cukor, 30 dkg porcukor, 8 púpos evőkanál liszt, 1 liter tej,
A tojássárgáját a porcukorral, a margarinnal és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a tojások keményre vert habját és a tejet. Egy mély kikent tepsibe öntjük vagy kanalazzuk. Hideg sütőbe tesszük 20 percig maximális hőmérsékleten sütjük, majd 45 percig kis és közepes hőmérsékleten. Sütésközben a sütőt nem szabad kinyitni.
Tetejét porcukorral megszórjuk, a tepsiben már langyosan szeletelhetjük.
GUMI SÜTEMÉNY
Hozzávalók: 6 tojás, 3 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kakaó, 17 evőkanál porcukor, 2 doboz tejföl, 2 csomag zselatin, 2 dl málnaszörp
1.) 3 tojássárgáját 5 kanál porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral kikeverjük.1,5 dl vízben 2 evőkanál zselatint felmelegítünk és kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzáöntjük a kikevert tojáshoz és hozzáadjuk a 3 tojás kemény habját. Mély tepsibe öntjük, hűtőbe tesszük.
2.) Ugyanaz mint az első, csak 2 evőkanál kakaóval keverjük ki. Ha megdermedt az előzőre ráöntjük, vissza a hűtőbe.
3.) 7 kanál porcukrot, 2 doboz tejföllel, 1 csomag vaníliás cukorral kikeverünk. 1,5 dl vízben 2 evőkanál zselatint felmelegítünk, és ha kihűlt hozzákeverjük a tejfölös részhez. Ha megdermedt az előzőre ráöntjük, vissza a hűtőbe.
4.) 2,5 dl vízben 2 evőkanál zselatint felmelegítünk, hűlés után 2 dl málnaszörpöt belekeverünk. Ha megdermedt az előzőre ráöntjük, vissza a hűtőbe.
KARAMELL KRÉMES
Hozzávalók: 10 dkg margarin, 1 tojás, 1 késhegynyi szódapor, 50 dkg liszt, kevés tej.
A hozzávalókat könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk, 3 részre osztjuk és vékony lapokat sütünk. Másnap töltjük.
Krém: 6 dl tejet 4 kanál cukorral, 4 kanál liszttel és 1 csomag vaníliás cukorral sűrűre főzzük. 6 kanál cukrot 6 kanál vízzel megpirítunk és a kettőt még melegen összekeverjük. Ha kihűlt 15 dkg habosra kavart margarint adunk hozzá. A lapokat megtöltjük, a tetejét csokoládémázzal vagy cukormázzal bevonjuk.
KATA SZELET
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 csomag sütőpor, kevés tej.
A hozzávalókat könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk, 3 részre osztjuk és vékony lapokat sütünk.
Krém: 4 dl langyos tejben elmorzsáljuk a legselejtesebb lapot és kis ideiig állni hagyjuk. Hozzáadunk 1/2 dl rumot, 2 evőkanál kakaót, 2 evőkanál lekvárt, valamint 15 dkg porcukorral kikevert 10 dkg margarint, valamint 6-8 evőkanál müzlit. A töltetéket a tésztára simítjuk. Tetejét bevonjuk gőz felett 4 tojásfehérjéből, 35 dkg porcukorral felvert kemény habbal. Csokoládéreszelékkel díszíthetjük.
KÉPVISELŐ FÁNK
Negyed liter vizet, 10 dkg zsírt felforralunk és 20 dkg lisztet belekeverünk, majd a tűzről levéve jól kikeverjük. Ha kihűlt a pép egyenként 5 tojást adunk hozzá és jól kidolgozzuk. Dió nagyságú halmokat rakunk a tepsibe 4 óráig állni hagyjuk. Ha a sütőbe tesszük 15 percig nem nyitjuk rá a sütőajtót.
Krém: 10 dkg margarin, 2 dl víz, 10 dkg liszt, 4 tojás
KOSÁRKA
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 tojássárgája, 25 dkg margarin, 1/2 csomag sütőpor, 10 dkg porcukor, 2 kanál tejföl.
A hozzávalókat könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk és kibéleljük vele a formákat.
Krém: 7 tojásfehérje, 30 dkg porcukor, 30 dkg darált dió, egy kis barackíz. A krémet a kibélelt formákba töltjük és megsütjük.
LEGÉNYHÓDITÓ
Hozzávalók: 25 dkg cukor, 15 dkg margarin,2 tojás,1 citrom reszelt héja, 1 csomag sütőpor, 50 dkg liszt, kevés tej.
A margarint összedolgozzuk a liszttel, a sütőporral, hozzáadjuk a tojásokat, a citrom reszelt héját, a cukrot, és annyi tejet, hogy lágyan nyújtható tésztát kapjunk. Két részre osztjuk, kinyújtjuk. Az egyik lapot tepsibe tesszük, rá a tölteléket, a másik lappal befedjük, tojással megkenjük, villával megszurkáljuk.
Töltelék: 12 dkg dió, 12 dkg porcukor, 1/2 citrom reszelt héja, 2 tojás, 2 evőkanál morzsa, jól kikeverni. Lassú tűznél kisütni.
LÚDLÁB
Hozzávalók: 6 tojás, 6 kanál cukor, 5 kanál liszt, 1 kanál kakaó, 1/2 csomag sütőpor.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a lisztet, a kakaót, a sütőport.
Krém: 6 dl tejet, 3 kanál liszttel, 1 csomag csokoládé ízű pudingporral felfőzünk. 20 dkg margarint, 20 dkg porcukrot habosra keverünk 2 kanál kakaóval és a két krémet, ha kihűlt összeelegyítjük. A tetejét csokoládémázzal bevonjuk vagy csokoládé reszelékkel meghintjük.
LUSTA ASSZONY SÜTEMÉNYE
Hozzávalók: 10 púpozott evőkanál liszt, 10 csapott evőkanál cukor, 3 egész tojás, 10 dkg margarin, 1 teáskanál szódapor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 2-3 evőkanál bármilyen lekvár csak ne legyen híg, 10 evőkanál tej, 5 dkg mazsola, 1 marék durvára vágott dió fele a tésztába, a másik felével a végén megszórni.
A hozzávalókat keverőtálba helyezzük, alaposan kikeverjük, kivajazott tepsibe öntjük, (lisztezni nem kell) és forró sütőben megsütjük. Ezt követően felszeleteljük és felfaljuk.
MÁGNÁS PITE
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 tojás, 8 dkg porcukor, 1 evőkanál tejföl, 1/2 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja, csipet só.
A sütőporral, kevés sóval elegyített lisztben elmorzsáljuk a margarint, hozzáadjuk a tojást,
a cukrot, a tejfölt és a reszelt citrom héját. A tészta háromnegyed részét közepes nagyságú sütőlap méretre nyújtjuk, megkenjük 8-10 evőkanál dzsemmel. 4 tojássárgáját elkeverünk 20 dkg porcukorral, majd a 4 tojás kemény habját hozzáadjuk, végül beleteszünk 12 dkg darált diót. A habos krémet a tésztára simítjuk. A félretett tésztából rácsot készítünk a tetejére. Közepes tűznél sütjük.
NÁPOLYIS
Hozzávalók: 4 tojás, 20 dkg porcukor, 1 kávéskanál sütőpor, 2 evőkanál víz, 20 dkg darált
dió, 2 evőkanál zsemlemorzsa.
A tojások sárgáját a porcukorral a vízzel és a sütőporral habosra keverjük. 20 dkg darált diót, a 2 evőkanál zsemlemorzsát valamint a 4 tojás felvert habját belekeverjük.
A tepsit kivajazzuk, ostyalappal kibéleljük és ráöntjük a fenti masszát. Közepesen meleg sütőben sütjük.
Krém: 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája, tetszés szerinti fekete kávé (egy adag) 1 csomag vaníliás cukor. A hozzávalókat jók kikeverjük és a kihűlt tészta tetejére kenjük. Darabos diót pörkölünk, és amikor kihűlt a tésztára szórjuk.
ÖSZIBARACK
Hozzávalók: 2 dl tej, 30 dkg porcukor, 20 dkg margarin, 2 tojássárgája, 2 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál liszt, 1 csomag sütőpor, 80 dkg liszt.
A margarint kikeverjük a porcukorral, a tejjel, a tojássárgájával, vaníliás cukorral, a liszttel és a sütőporral. Ezután 80 dkg liszttel összegyúrjuk, és kis golyókat formálunk belőle. Megsütjük. Kb. 106 gombóc lesz belőle. Sütés után kifúrjuk a mag helyét.
Töltelék: 15 dkg margarint 30 dkg porcukorral, 2 dkg kakaóval, 2 evőkanál lekvárral 1/2 dl rummal kikeverünk. A kifúrt tésztából morzsát készítünk, és ízlés szerint szitálunk belőle a töltelékbe. A megtöltött és összeállított tésztát különféle szörpös vagy aromás vízbe mártjuk és finomított kristálycukorba forgatjuk. Örökzöld levélkét helyezünk a két összefordított pogácsa közé.
PÁVASZEM
Hozzávalók: 6 tojás, 12 dkg porcukor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 2 kanál kakaó.
A tojások sárgáját a porcukorral, a szódaporral és a kakaóval kikeverjük és hozzáadjuk a tojások felvert habját.
Krém: 1 tojás 2 kanál liszt, 2 dl tej. Összefőzzük. 25 dkg margarint 12 dkg porcukorral habosra keverjük és a főzött kihűtött krémmel összeelegyítjük. Az így nyert krém egyik felével megkenjük a tésztát, a krém megmaradt részéhez hozzáadunk 2 kanál kakaót és ezt kenjük fel a tésztára. A tészta közepére felhelyezünk két darab banánt és a tésztát ráhajtjuk. Csokoládémázzal bevonjuk.
PIZZA TÉSZTA
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, 2 evőkanál étolaj, 2 dl víz.
Két dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt, hozzáadjuk a lisztet, sót, étolajat és összegyúrjuk, cipót formálunk belőle. 1 órán át letakarva pihentetjük.
PORHANYÓS KIFLI
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 1 dl tejföl, 1 mokkáskanál cukor, só, 2 dkg élesztő, kevés tej.
Az élesztőt kevés tejben megáztatjuk, a lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, sót. A megkelt élesztővel, tejjel, tejföllel összeállítjuk. Deszkán egy órát pihentetjük, majd 3 mm vékonyra kinyújtjuk, nagy fánkszaggatóval karikákat szaggatunk.
Lekvárral, gesztenyével, vagy bármilyen töltetékkel megtöltjük, kifliket formálunk belőle. Forró sütőben megsütjük és vaníliás cukorban forrón megforgatjuk.
RIZSES CSOKOLÁDÉ
Hozzávalók: 1,5 dl viz,50 dkg cukor,1 csomag margarin
A vizet a cukorral sziruppá főzzük, majd belekeverjük a margarint. Szárazon összekeverünk 3 csomag (36 dkg) turista tejport,5 dkg kakaót és 3 csomag 12 dkg-os puffasztott rizst, majd gyorsan összekeverjük a sziruppal. Melegen kivajazott tepsibe öntjük, ha kihűlt szeletelhetjük.
RÓZSI SZELET
Hozzávalók: 42 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 20 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1 egész tojás, 2 dl tejföl, 1 citrom reszelt héja és leve, 2 evőkanál kakaó, baracklekvár.
A lisztet a sütőporral, a margarinnal, porcukorral, a tojással, tejföllel, a citrom reszelt héjával és levével összegyúrjuk, és három részre osztjuk. Az egyik részbe belekeverjük a kakaót. A három cipót külön – külön folpackba csomagoljuk, és egy órára jégbe hűtjük. Ezt követően az egyik sárga cipót akkora lappá nyújtjuk, hogy egy tepsit kibélelhessünk vele, és baracklekvárral megkenjük. Majd a barna tésztát nyújtjuk ki, és a sárga lekvárral megkent tésztára fektetjük, ezt is megkenjük lekvárral. Erre kerül a harmadik sárga tésztalap.
Forró sütőben 25-30 perc alatt világos pirosra sütjük. Nem baj ha a tésztalapok elszakadnak, mert a végén nem látszik. Három tojássárgáját 15 dkg porcukorral fehéredésig keverünk, és a sütőből kivett, meleg tésztára kenjük. Ha kihűlt, és a tetején a máz is megkeményedett, ujjnyi hosszúkás szeletekre vágjuk. Jól csomagolható és sokáig friss marad.
|