EGYB STEMNYEK
HJAS TSZTA
Hozzvalk: 70 dkg liszt, 40 dkg tiszttott hj, 2 evkanl tejfl, 1 egsz tojs, 1 dl fehrbor vagy 1 evkanl ecet, 1 csapott kvskanl s, 1 csapott kvkanl cukor, szdavz vagy vz.
A hjat 10 dkg liszttel eldolgozzuk, s hidegre tesszk. A megmaradt lisztet a tbbi elrt anyaggal rtestsztv gyrjuk, jl kidolgozzuk, s 15 percig pihentetjk. Ezt kveten a tsztt kinyjtjuk s a lisztes hjat egyszerre a tsztra kenjk. Az egszet felcsavarjuk, nyjtfval elbb kiss ellaptjuk, tglalap alakura kinyjtjuk, s ngyszeresre sszehajtjuk, mint a hajtogatott vajas tsztt.
HLABDA
Hozzvalk: 8 tojs,40 dkg cukor,8 kanl forr viz,25 dkg liszt, 2 kanl kaka, 1 csomag stpor.
A tojssrgjt a cukorral s a forr vzzel kikavarjuk, hozzadjuk a lisztet, stport, kakat valamint a tojsok kemny habjt.
Krm: 5 kanl lisztet, 5 dl tejjel srre fznk. 20 dkg margarint, 20 dkg porcukorral habosra kevernk 1-2 csomag vanlis cukorral 4 kanl rummal. A kt krmet sszeelegytjk. A tsztt kerek szaggatval kiszaggatjuk, kettvgjuk s a krmmel megtltjk. Az oldalt is bevonjuk krmmel. Az gy elksztett labdkat kkuszreszelkbe forgatjuk, a tetejt csokoldmzzal bevonjuk, vagy csoki reszelkbe forgatjuk.
INTELLIGENS KRMES
Hozzvalk: 8 tojs, 15 dkg margarin, 3 csomag vanlis cukor, 30 dkg porcukor, 8 ppos evkanl liszt, 1 liter tej,
A tojssrgjt a porcukorral, a margarinnal s a vanlis cukorral habosra keverjk. Hozzadjuk a lisztet, a tojsok kemnyre vert habjt s a tejet. Egy mly kikent tepsibe ntjk vagy kanalazzuk. Hideg stbe tesszk 20 percig maximlis hmrskleten stjk, majd 45 percig kis s kzepes hmrskleten. Stskzben a stt nem szabad kinyitni.
Tetejt porcukorral megszrjuk, a tepsiben mr langyosan szeletelhetjk.
GUMI STEMNY
Hozzvalk: 6 tojs, 3 csomag vanlis cukor, 2 evkanl kaka, 17 evkanl porcukor, 2 doboz tejfl, 2 csomag zselatin, 2 dl mlnaszrp
1.) 3 tojssrgjt 5 kanl porcukorral s 1 csomag vanlis cukorral kikeverjk.1,5 dl vzben 2 evkanl zselatint felmelegtnk s kicsit hlni hagyjuk, majd hozzntjk a kikevert tojshoz s hozzadjuk a 3 tojs kemny habjt. Mly tepsibe ntjk, htbe tesszk.
2.) Ugyanaz mint az els, csak 2 evkanl kakaval keverjk ki. Ha megdermedt az elzre rntjk, vissza a htbe.
3.) 7 kanl porcukrot, 2 doboz tejfllel, 1 csomag vanlis cukorral kikevernk. 1,5 dl vzben 2 evkanl zselatint felmelegtnk, s ha kihlt hozzkeverjk a tejfls rszhez. Ha megdermedt az elzre rntjk, vissza a htbe.
4.) 2,5 dl vzben 2 evkanl zselatint felmelegtnk, hls utn 2 dl mlnaszrpt belekevernk. Ha megdermedt az elzre rntjk, vissza a htbe.
KARAMELL KRMES
Hozzvalk: 10 dkg margarin, 1 tojs, 1 kshegynyi szdapor, 50 dkg liszt, kevs tej.
A hozzvalkat knnyen nyjthat tsztv gyrjuk, 3 rszre osztjuk s vkony lapokat stnk. Msnap tltjk.
Krm: 6 dl tejet 4 kanl cukorral, 4 kanl liszttel s 1 csomag vanlis cukorral srre fzzk. 6 kanl cukrot 6 kanl vzzel megpirtunk s a kettt mg melegen sszekeverjk. Ha kihlt 15 dkg habosra kavart margarint adunk hozz. A lapokat megtltjk, a tetejt csokoldmzzal vagy cukormzzal bevonjuk.
KATA SZELET
Hozzvalk: 50 dkg liszt, 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 2 tojssrgja, 1 csomag stpor, kevs tej.
A hozzvalkat knnyen nyjthat tsztv gyrjuk, 3 rszre osztjuk s vkony lapokat stnk.
Krm: 4 dl langyos tejben elmorzsljuk a legselejtesebb lapot s kis ideiig llni hagyjuk. Hozzadunk 1/2 dl rumot, 2 evkanl kakat, 2 evkanl lekvrt, valamint 15 dkg porcukorral kikevert 10 dkg margarint, valamint 6-8 evkanl mzlit. A tltetket a tsztra simtjuk. Tetejt bevonjuk gz felett 4 tojsfehrjbl, 35 dkg porcukorral felvert kemny habbal. Csokoldreszelkkel dszthetjk.
KPVISEL FNK
Negyed liter vizet, 10 dkg zsrt felforralunk s 20 dkg lisztet belekevernk, majd a tzrl levve jl kikeverjk. Ha kihlt a pp egyenknt 5 tojst adunk hozz s jl kidolgozzuk. Di nagysg halmokat rakunk a tepsibe 4 rig llni hagyjuk. Ha a stbe tesszk 15 percig nem nyitjuk r a stajtt.
Krm: 10 dkg margarin, 2 dl vz, 10 dkg liszt, 4 tojs
KOSRKA
Hozzvalk: 50 dkg liszt, 5 tojssrgja, 25 dkg margarin, 1/2 csomag stpor, 10 dkg porcukor, 2 kanl tejfl.
A hozzvalkat knnyen nyjthat tsztv gyrjuk s kibleljk vele a formkat.
Krm: 7 tojsfehrje, 30 dkg porcukor, 30 dkg darlt di, egy kis barackz. A krmet a kiblelt formkba tltjk s megstjk.
LEGNYHDIT
Hozzvalk: 25 dkg cukor, 15 dkg margarin,2 tojs,1 citrom reszelt hja, 1 csomag stpor, 50 dkg liszt, kevs tej.
A margarint sszedolgozzuk a liszttel, a stporral, hozzadjuk a tojsokat, a citrom reszelt hjt, a cukrot, s annyi tejet, hogy lgyan nyjthat tsztt kapjunk. Kt rszre osztjuk, kinyjtjuk. Az egyik lapot tepsibe tesszk, r a tltelket, a msik lappal befedjk, tojssal megkenjk, villval megszurkljuk.
Tltelk: 12 dkg di, 12 dkg porcukor, 1/2 citrom reszelt hja, 2 tojs, 2 evkanl morzsa, jl kikeverni. Lass tznl kistni.
LDLB
Hozzvalk: 6 tojs, 6 kanl cukor, 5 kanl liszt, 1 kanl kaka, 1/2 csomag stpor.
A tojsok fehrjt kemny habb verjk a cukorral, hozzadjuk a tojsok srgjt, a lisztet, a kakat, a stport.
Krm: 6 dl tejet, 3 kanl liszttel, 1 csomag csokold z pudingporral felfznk. 20 dkg margarint, 20 dkg porcukrot habosra kevernk 2 kanl kakaval s a kt krmet, ha kihlt sszeelegytjk. A tetejt csokoldmzzal bevonjuk vagy csokold reszelkkel meghintjk.
LUSTA ASSZONY STEMNYE
Hozzvalk: 10 ppozott evkanl liszt, 10 csapott evkanl cukor, 3 egsz tojs, 10 dkg margarin, 1 teskanl szdapor, 1 teskanl rlt fahj, 2-3 evkanl brmilyen lekvr csak ne legyen hg, 10 evkanl tej, 5 dkg mazsola, 1 mark durvra vgott di fele a tsztba, a msik felvel a vgn megszrni.
A hozzvalkat kevertlba helyezzk, alaposan kikeverjk, kivajazott tepsibe ntjk, (lisztezni nem kell) s forr stben megstjk. Ezt kveten felszeleteljk s felfaljuk.
MGNS PITE
Hozzvalk: 30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 tojs, 8 dkg porcukor, 1 evkanl tejfl, 1/2 csomag stpor, 1 citrom reszelt hja, csipet s.
A stporral, kevs sval elegytett lisztben elmorzsljuk a margarint, hozzadjuk a tojst,
a cukrot, a tejflt s a reszelt citrom hjt. A tszta hromnegyed rszt kzepes nagysg stlap mretre nyjtjuk, megkenjk 8-10 evkanl dzsemmel. 4 tojssrgjt elkevernk 20 dkg porcukorral, majd a 4 tojs kemny habjt hozzadjuk, vgl beletesznk 12 dkg darlt dit. A habos krmet a tsztra simtjuk. A flretett tsztbl rcsot ksztnk a tetejre. Kzepes tznl stjk.
NPOLYIS
Hozzvalk: 4 tojs, 20 dkg porcukor, 1 kvskanl stpor, 2 evkanl vz, 20 dkg darlt
di, 2 evkanl zsemlemorzsa.
A tojsok srgjt a porcukorral a vzzel s a stporral habosra keverjk. 20 dkg darlt dit, a 2 evkanl zsemlemorzst valamint a 4 tojs felvert habjt belekeverjk.
A tepsit kivajazzuk, ostyalappal kibleljk s rntjk a fenti masszt. Kzepesen meleg stben stjk.
Krm: 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 tojssrgja, tetszs szerinti fekete kv (egy adag) 1 csomag vanlis cukor. A hozzvalkat jk kikeverjk s a kihlt tszta tetejre kenjk. Darabos dit prklnk, s amikor kihlt a tsztra szrjuk.
SZIBARACK
Hozzvalk: 2 dl tej, 30 dkg porcukor, 20 dkg margarin, 2 tojssrgja, 2 csomag vanlis cukor, 3 evkanl liszt, 1 csomag stpor, 80 dkg liszt.
A margarint kikeverjk a porcukorral, a tejjel, a tojssrgjval, vanlis cukorral, a liszttel s a stporral. Ezutn 80 dkg liszttel sszegyrjuk, s kis golykat formlunk belle. Megstjk. Kb. 106 gombc lesz belle. Sts utn kifrjuk a mag helyt.
Tltelk: 15 dkg margarint 30 dkg porcukorral, 2 dkg kakaval, 2 evkanl lekvrral 1/2 dl rummal kikevernk. A kifrt tsztbl morzst ksztnk, s zls szerint szitlunk belle a tltelkbe. A megtlttt s sszelltott tsztt klnfle szrps vagy aroms vzbe mrtjuk s finomtott kristlycukorba forgatjuk. rkzld levlkt helyeznk a kt sszefordtott pogcsa kz.
PVASZEM
Hozzvalk: 6 tojs, 12 dkg porcukor, 1 mokkskanl szdabikarbna, 2 kanl kaka.
A tojsok srgjt a porcukorral, a szdaporral s a kakaval kikeverjk s hozzadjuk a tojsok felvert habjt.
Krm: 1 tojs 2 kanl liszt, 2 dl tej. sszefzzk. 25 dkg margarint 12 dkg porcukorral habosra keverjk s a fztt kihttt krmmel sszeelegytjk. Az gy nyert krm egyik felvel megkenjk a tsztt, a krm megmaradt rszhez hozzadunk 2 kanl kakat s ezt kenjk fel a tsztra. A tszta kzepre felhelyeznk kt darab bannt s a tsztt rhajtjuk. Csokoldmzzal bevonjuk.
PIZZA TSZTA
Hozzvalk: 35 dkg liszt, 1,5 dkg leszt, 2 evkanl tolaj, 2 dl vz.
Kt dl langyos tejben elkeverjk az lesztt, hozzadjuk a lisztet, st, tolajat s sszegyrjuk, cipt formlunk belle. 1 rn t letakarva pihentetjk.
PORHANYS KIFLI
Hozzvalk: 50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 1 dl tejfl, 1 mokkskanl cukor, s, 2 dkg leszt, kevs tej.
Az lesztt kevs tejben megztatjuk, a lisztet a zsiradkkal elmorzsoljuk, hozzadjuk a cukrot, st. A megkelt lesztvel, tejjel, tejfllel sszelltjuk. Deszkn egy rt pihentetjk, majd 3 mm vkonyra kinyjtjuk, nagy fnkszaggatval karikkat szaggatunk.
Lekvrral, gesztenyvel, vagy brmilyen tltetkkel megtltjk, kifliket formlunk belle. Forr stben megstjk s vanlis cukorban forrn megforgatjuk.
RIZSES CSOKOLD
Hozzvalk: 1,5 dl viz,50 dkg cukor,1 csomag margarin
A vizet a cukorral szirupp fzzk, majd belekeverjk a margarint. Szrazon sszekevernk 3 csomag (36 dkg) turista tejport,5 dkg kakat s 3 csomag 12 dkg-os puffasztott rizst, majd gyorsan sszekeverjk a sziruppal. Melegen kivajazott tepsibe ntjk, ha kihlt szeletelhetjk.
RZSI SZELET
Hozzvalk: 42 dkg liszt, 1 csomag stpor, 20 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1 egsz tojs, 2 dl tejfl, 1 citrom reszelt hja s leve, 2 evkanl kaka, baracklekvr.
A lisztet a stporral, a margarinnal, porcukorral, a tojssal, tejfllel, a citrom reszelt hjval s levvel sszegyrjuk, s hrom rszre osztjuk. Az egyik rszbe belekeverjk a kakat. A hrom cipt kln – kln folpackba csomagoljuk, s egy rra jgbe htjk. Ezt kveten az egyik srga cipt akkora lapp nyjtjuk, hogy egy tepsit kiblelhessnk vele, s baracklekvrral megkenjk. Majd a barna tsztt nyjtjuk ki, s a srga lekvrral megkent tsztra fektetjk, ezt is megkenjk lekvrral. Erre kerl a harmadik srga tsztalap.
Forr stben 25-30 perc alatt vilgos pirosra stjk. Nem baj ha a tsztalapok elszakadnak, mert a vgn nem ltszik. Hrom tojssrgjt 15 dkg porcukorral fehredsig kevernk, s a stbl kivett, meleg tsztra kenjk. Ha kihlt, s a tetejn a mz is megkemnyedett, ujjnyi hosszks szeletekre vgjuk. Jl csomagolhat s sokig friss marad.
|