RTESEK
RTES TSZTA
Hozzvalk: 30 dkg liszt, 1 egsz tojs, 2 dl tejfl, pici s.
A hozzvalkat sszegyrjuk, s alaposan kidolgozzuk.
10 dkg zsrt felmelegtnk s 5 dkg liszttel csommentesre keverjk. Vkonyra kinyjtjuk a tsztt, majd ezt a masszt rkenjk. Felsodorjuk (henger formjra) s egy rt pihentetjk. A hengert 7 egyforma darabra vgjuk. Egy-egy darabot vgre lltva ellaptjuk s kinyjtjuk. Tetszleges tltelkkel tltjk. Kizsrozott tepsibe rakjuk, tetejt sts eltt s utn is olvasztott zsrral megkenjk.
Mktltelk: 20 dkg mk, 2 evkanl mz, 12 dkg cukor, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt hja. A cukorral elkevert darlt mkot tejjel leforrzzuk, hozzadjuk a mazsolt, a mzet, a reszelt citrom hjt. Htbe tesszk.
Ditltelk: 20 dkg di, 2 evkanl sr baracklekvr, 12 dkg cukor, 1 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 narancs reszelt hja, 3 dkg reszelt csokold, 0,5 dl rum. A cukorral elkevert darlt dit tejjel leforrzzuk, hozzadjuk a mazsolt, a lekvrt, a reszelt narancshjat, a reszelt csokoldt s a rumot. Htbe tesszk.
Aszalt szilvs tltelk: 50 dkg aszalt szilva, 20 dkg darlt di, 8 evkanl olvasztott margarin, 8 kvskanl mz, fahj. A rteslapot dival megszrjuk, rhelyezzk az sszedarabolt aszalt szilvt, meglocsoljuk olvasztott margarinnal s mzzel. Feltekerjk megstjk. A kihlt rtest csokoldmzzal bevonjuk.
Sajtos tltelk: 15 dkg reszelt sajt, 2 tojs, 3 dkg liszt, 3 dkg margarin, 2 dl tej, s, bors. A margarinbl lisztbl s a tejbl olyan sr basemelt fznk, hogy elvljon az edny faltl. Ha kihlt belekevernk 1 tojst, a fszereket s a reszelt sajtot. Kenhet srsg massznak kell lennie. Ha tl sr lenne hgthatjuk 1-2 evkanl tejfllel.
Meggy tltelk: 10 dkg cukor, 50 dkg kimagozott meggy, 10 dkg bzadara, 10 dkg darlt di, 1 mokkskanl rlt fahj, 1 tojssrgja a kenshez. A tsztra rkenjk a cukorral s a dival sszekevert meggyet, fahjjal megszrjuk. Ktfell rhajtjuk a tsztt, gy hogy kzpen fedjk egymst. Tojssal megkenjk, villval megszurkljuk s forr stben megstjk.
|